Cathay Pacific je pilote že odpustil. Foto: AP
Cathay Pacific je pilote že odpustil. Foto: AP

“Dotični posamezniki niso več uslužbenci Cathay Pacifica,” je v izjavi za javnost sporočil hongkonški letalski prevoznik.

Za pilote sumijo, da so zapustili svoje hotelske sobe v Nemčiji, piše South China Morning Post.

Zaradi odkritja okužb je moralo več kot 150 uslužbencev Cathay Pacifica, vključno s piloti in stevardesami, pa tudi več članov njihovih gospodinjstev in drugih stikov, za tri tedne v vladno poslopje v karanteno.

V Hongkongu v zadnjih mesecih skoraj niso zaznali lokalnih primerov koronavirusa, a so oblasti kljub temu odlok glede karantene zaostrile.
Hongkong sledi Pekingu pri ohranjanju strogih omejitev potovanj – drugače od svetovnih smernic glede odpiranja in življenja s koronavirusom.

Oblasti upajo, da bodo strožji ukrepi prepričali Kitajsko, hongkonški glavni vir gospodarske rasti, da postopno odpre mejo s Hongkongom.

Hongkong zaradi strogih pravil o karanteni v zadnjih dveh letih praktično nima obiskovalcev. Foto: Pixabay
Hongkong zaradi strogih pravil o karanteni v zadnjih dveh letih praktično nima obiskovalcev. Foto: Pixabay

Skokovit upad prihodov

Po okužbah pilotov so iz Cathaya sporočili, da bodo okrepili nadzor nad letališči v tujini, da bi tako zagotovili, da se med postanki osebje strogo drži vseh zdravstvenih in varnostnih protokolov. Celotna posadka Cathaya je sicer cepljena, letalska družba pa je sporočila, da bo obvezen tudi poživitveni odmerek.

Zaradi strogih ukrepov v Hongkongu, ki med drugim nalagajo do tri tedne hotelske karantene za prišleke, je povpraševanje po potovanjih v to enklavo močno upadlo. Cathay je tako oktobra deloval na zgolj 10 odstotkih v primerjavi z obdobjem pred pandemijo, število potnikov pa je od leta 2019 upadlo za kar 97,2 odstotka.

Precej uspešnejši so pri tovornih prevozih, pri katerih zadnjega pol leta niso imeli izgub.