Savdska Arabija in Katar ocenjujeta, da bi črpanje nafte lahko zmanjšali za med milijonom in dvema milijonoma sodov dnevno. Foto: Reuters
Savdska Arabija in Katar ocenjujeta, da bi črpanje nafte lahko zmanjšali za med milijonom in dvema milijonoma sodov dnevno. Foto: Reuters
Khalid Al Falih
"Želimo zadostno zmanjšanje proizvodnje nafte za uravnoteženje trga, ki bo enakomerno porazdeljeno med članice," je novinarjem dejal minister Savdske Arabije za nafto Halid Al Falih. Foto: Reuters

"Želimo zadostno zmanjšanje proizvodnje nafte za uravnoteženje trga, ki bo enakomerno porazdeljeno med članice," je novinarjem dejal minister Savdske Arabije za nafto Halid Al Falih.

Na vprašanje, kakšen rez bi bil zadosten, je odgovoril, da bi bilo proizvodnjo idealno zmanjšati za milijon sodov dnevno. "V idealnih razmerah bi vsaka država članica prevzela enakovredno breme tega zmanjšanja. Menim, da bi bila to poštena in pravična rešitev," je dodal.

Energetski minister Omana Mohamed Al Rumhi je na drugi strani ocenil, da bi lahko črpanje skladno s pričakovanji trga zmanjšali za okoli dva milijona sodov dnevno.

Današnji del zasedanja držav članic Opec se je končal brez uradne napovedi zmanjšanja proizvodnje. Pogovori se bodo nadaljevali v petek, ko se jim bodo pridružili predstavniki desetih držav nečlanic Opeca, med njimi tudi Rusije.

Trump kritizira zmanjševanje proizvodnje
Eden najbolj vnetih kritikov zmanjševanja proizvodnje črnega zlata med svetovnimi voditelji je ameriški predsednik Donald Trump, ki je Opec že večkrat obtožil, da cene nafte umetno napihuje. Kartel je v sredo znova pozval, naj cene nafte pusti na nizkih ravneh. "Upam, da bo Opec količino načrpane nafte ohranil v obstoječem stanju, torej brez omejitev. Svet niti ne želi niti ne potrebuje višjih cen nafte," je zapisal na Twitterju.

Al Falih je v odzivu na Trumpove pozive dejal, da za omejitev proizvodnje ne potrebujejo nikogaršnjega dovoljenja. "ZDA niso v položaju, ko bi nam lahko govorile, kaj naj naredimo," je dodal.

Če države proizvajalke nafte količin te dobrine ne bodo zmanjšale, tvegajo nadaljnje zniževanje cen, ki so v zadnjih dveh mesecih že izgubile več kot 30 odstotkov. Če pa bi črpanje omejile preveč, tvegajo težave v svetovnem gospodarstvu.

Katar zapušča organizacijo
Precej pozornosti je na srečanju verjetno namenjene tudi odločitvi Katarja, da bo z novim letom zapustil organizacijo. Odločitev Katarja, ki je član organizacije od leta 1961, ni bila pričakovana, sprejeta pa je bila, ker zalivske države nad malo državo izvajajo gospodarsko zaporo. Kot glavni razlog so katarske oblasti sicer navedle skromen potencial v nafti; osredotočiti se namreč nameravajo na plin.

Opec je bil ustanovljen leta 1960 v Bagdadu. Trenutno ima 15 članic. Katar sicer ni prva država, ki se je odločila za izstop iz organizacije. Leta 1994 je organizacijo zapustil Gabon, ki pa se je leta 2016 vrnil. Ekvador je leta 1992 svoje članstvo zamrznil in ga obnovil leta 2007. Leta 2008 je Opec zapustila Indonezija.