Zdravstveni delavci pomagajo ranjenemu protestniku. Foto: Reuters
Zdravstveni delavci pomagajo ranjenemu protestniku. Foto: Reuters

V obmorskem mestu Davej na jugu države so bili ob posredovanju policije s pravimi naboji ubiti trije ljudje, najmanj 20 pa ranjenih, so poročali prostovoljni reševalec in tamkajšnji mediji.

Ranjene so zadeli gumijasti naboji, je povedal omenjeni reševalec in za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da po zdravniško pomoč prihaja še več ljudi. Ponekod v mestu so protestniki postavili zapore in se oborožili z doma narejenimi ščiti, da bi se branili pred uporabo policijske sile, še navaja AFP. Policiji se je na ulicah pridružila tudi vojska.

V kraju Bago severno od glavnega mesta Jangon sta bila ustreljena mladoletnika. Njuni trupli so prepeljali v mrtvašnico bolnišnice v Bagu, je izvedel AFP. Njuno smrt so potrdili tudi tamkajšnji mediji.

Neimenovani zdravnik iz Jangona je za Reuters potrdil smrtno žrtev, ki je bila ustreljena v prsni koš. Tin Nev Ji, protestnica v Jangonu, naj bi medtem umrla zaradi srčnega zastoja, ko je policija s šok granatami, ki povzročijo močan pok, prekinila protest učiteljev v Jangonu, sta povedali njena hči in sodelavka.

Protestniki zahtevajo izpustitev Aung San Su Či. Foto: Reuters
Protestniki zahtevajo izpustitev Aung San Su Či. Foto: Reuters

"Ne bomo pokleknili pred vojaškimi čevlji"

Protestniki v Jangonu so kljub nasilnemu posredovanju policije postavljali barikade in prepevali pesmi. "Če nas napadejo, se bomo branili. Nikoli ne bomo pokleknili pred vojaškimi škornji," je povedal protestnik Njan Vin Šein. Druga protestnica, Ami Kjav, pa je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da je policija začela streljati brez opozorila. Več protestnikov so po navedbah BBC-ja odpeljali v policijskih vozilih.

Medijski portal Irrawaddy poroča, da je bil en protestnik ubit v mestu Mandalaj. Humanitarna reševalna služba poroča še o dveh smrtnih žrtvah v mestu Bago.

Mediji objavljajo fotografije krvavih ulic in pločnikov, po katerih so protestniki odvlekli ranjence. BBC poroča, da je Urad ZN-a za človekove pravice obsodil nasilje nad protestniki in sporočil, da ima "verodostojne podatke", da je bilo ubitih najmanj 18 ljudi. Več kot 30 jih je bilo ranjenih.

Protesti potekajo že skoraj en mesec

Množični protesti v Mjanmaru potekajo od državnega udara 1. februarja, ko je vojska aretirala demokratično izvoljeno voditeljico Aung San Su Či in sodelavce. Proti prevzemu oblasti vsak dan protestira več sto tisoč Mjanmarcev.

Vojaško oblast skušajo spodnesti tudi z obsežno pobudo državljanske nepokorščine, v kateri sodelujejo javne službe, občinske administracije, sodstvo, zdravstvo, šolstvo in mediji.

Policija in vojaška hunta dogajanja ne komentirata. Vrhovni general Min Aung Hlaing je prejšnji teden sicer dejal, da oblasti uporabljajo "minimalno silo" pri obravnavi protestov.

ZN in EU obsojata nasilje

ZN je danes obsodil nasilno zatiranje protestov v Mjanmaru in vojsko pozval, naj preneha z uporabo sile. "Odločno obsojamo stopnjevanje nasilja na protestih v Mjanmaru in vojsko pozivamo, naj nemudoma ustavi uporabo sile proti miroljubnim protestnikom," je dejala tiskovna predstavnica visokega komisariata za človekove pravice Ravina Shamdasani.

"Mjanmarsko ljudstvo ima pravico do mirnega zbiranja in zahtev po ponovni vzpostavitvi demokracije," je dejala in dodala, da morata vojska in policija te temeljne pravice spoštovati.

Oglasil se je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki je odgovornim za nasilje zagrozil s sankcijami. "S streljanjem na neoborožene državljane so varnostne sile pokazale očitno nespoštovanje mednarodnega prava in morajo za to odgovarjati," je poudaril.

Kot je še dodal, mora vojska nemudoma končati uporabi sile proti civilistom in ljudem zagotoviti pravico do izražanja in zbiranja.

Protestniki za improviziranimi ščiti. Foto: Reuters
Protestniki za improviziranimi ščiti. Foto: Reuters

Vojska v soboto aretirala skoraj 500 ljudi

Hunta poleg nasilja nad protestniki krepi tudi obračunavanje z nepokornim javnim sektorjem. Državna televizija MRTV je poročala, da so samo v soboto aretirali 470 ljudi.

Zavezništvo belih halj, uporniški zdravniki iz Jangona, so medtem sporočili, da je policija s šok granatami napadla tudi zdravstveni center v predmestju in aretirala okoli 50 zdravstvenih delavcev. "Skušajo nam nagnati strah v kosti, ko moramo teči in se skrivati, a tega ne moremo sprejeti," je za Reuters dejala mlada aktivistka Esther Ze Nav.

Združeni narodi, ZDA in evropske države so obsodili vojaški prevzem oblasti. Mjanmarska vojaška hunta je v soboto odstavila veleposlanika države v ZN-u Kjav Moe Tuna, potem ko je ta zaprosil za pomoč pri odstavitvi vojske z oblasti. "Še naprej se bom boril, dokler se bom lahko," je v nedeljo povedal za Reuters.

V Mjanmaru nove žrtve na protestih