Protestniki v Jangonu z napisom
Protestniki v Jangonu z napisom "Oblast ljudem". Foto: Reuters

In to kljub grožnjam vojske, da je pripravljena uporabiti tudi smrtonosno silo.

Ljudje so se množično odpravili na ulice v največjem mestu Jangon, od koder poročajo o okrepljeni navzočnosti varnostnih sil, vključno s policijo in vojaškimi tovornjaki ter barikadami pred četrtjo, ki gosti tuja veleposlaništva.

Tisoči, številni na motornih kolesih, so se zbrali tudi v prestolnici Nepjido. O velikih protestih na podlagi poročanja nacionalnih medijev in objav na družbenih omrežjih tuje tiskovne agencije poročajo tudi iz mest Mandalaj, Mjitkjina in Davej.

Protestov se udeležujejo tudi budistični menihi. Foto: Reuters
Protestov se udeležujejo tudi budistični menihi. Foto: Reuters

Zahteve protestnikov: Odhod vojaške hunte in izpustitev Aung San Su Či
Protestniki zahtevajo odhod hunte in izpustitev zaprte voditeljice Aung San Su Či. "Sem smo prišli, da se pridružimo protestom, da se bojujemo, dokler ne zmagamo. Skrbi nas zatiranja, a bomo nadaljevali. Tako jezni smo," je dejal 23-letni študent v Jangonu. Številna podjetja tako v Jangonu kot v več drugih velikih mestih so poleg tega danes zaprta v odgovor na pozive k splošni stavki, ki naj bi gibanju državljanske nepokorščine dala nov zagon.

Protest, imenovan "revolucija 22222"
Ponedeljkovega protesta se je po poročanju BBC prijel vzdevek "revolucija 22222", ker poteka 22. februarja. Nekateri ga primerjajo z demonstracijami 8. avgusta 1988, znanimi kot "vstaja 8888", ko je vojska v poskusu zatrtja protestov ubila več sto ljudi.

Vojska grozi, da se njeno potrpljenje izteka
Protesti v državi potekajo, vse odkar je vojska 1. februarja po desetletju demokracije z udarom prevzela oblast in prijela civilno voditeljico Aung San Su Či. Hkrati poteka tudi kampanja državljanske nepokorščine, ki je okrnila delovanje številnih vladnih operacij, pa tudi podjetij in bank. Vojska je v nedeljo podala doslej najbolj grozeče svarilo, da se njeno potrpljenje izteka. "Protestniki zdaj spodbujajo ljudi, zlasti čustvene najstnike in mlade k uporu, v katerem tvegajo izgubo življenja," je sporočila v izjavi na državni televiziji MRTV. Protestnike je posvarila pred spodbujanjem "izgredov in anarhije".

Protesti na ulicah mjanmarskih mest so najbolj množični doslej. Foto: Reuters
Protesti na ulicah mjanmarskih mest so najbolj množični doslej. Foto: Reuters

Zaradi te objave je družbeno omrežje Facebook danes zaprlo stran televizije, predtem pa zaradi nasilja prejšnji konec tedna tudi stran vojske. Mjanmarska vojska sicer že ves čas postopno stopnjuje uporabo sile in veča število političnih zapornikov. Varnostne sile uporabljajo gumijaste naboje, vodne topove in včasih celo prave naboje.

Konec tedna ubiti trije ljudje, skupaj prijetih več kot 640
Konec tedna sta bila v streljanju na protestnike v Mandalaju ubita dva človeka, še en človek pa naj bi bil ubit v Jangonu. Mlada ženska, ki je postala prva potrjena smrtna žrtev protestov, je v petek umrla, potem ko je štirinajst dni njeno življenje viselo na nitki. Oblasti so glede na navedbe mjanmarskega združenja, ki si prizadeva pomagati političnim zapornikom, od udara prijele 640 ljudi. Med njimi so tudi javni uslužbenci in zaposleni v bankah, ki so v okviru protesta proti vojski odkorakali z delovnih mest. O aretacijah poročajo tudi danes. Vojska pa tudi močno omejuje dostop do medmrežja v državi.