Trenutno tuji nekvalicifirani delavci predstavljajo dva odstotka japonske delovne sile. Foto: Reuters
Trenutno tuji nekvalicifirani delavci predstavljajo dva odstotka japonske delovne sile. Foto: Reuters
Šinzo Abe
Premier Šinzo Abe je želel pomiriti konservativnejše podpornike z besedami, da Japonska ne dobiva svoje priseljenske politike. Foto: Reuters

odpira tujim delavcem v tistih sektorjih, v katerih doma ni dovolj delovne sile. Gre za neobičajno potezo v državi, ki velja za zelo zaprto do vseh tujcev.

Priseljevanje tujih delavcev je bilo na Japonskem dolgo tabu, saj Japonci zelo cenijo etnično homogenost. A resničnost, predvsem nizka rodnost in staranje prebivalstva, zahteva spremembe v migracijski politiki. V liberalnodemokratski stranki premierja Šinza Abeja so do predlaganih sprememb skeptični, a je njihova vlada v parlament vseeno poslala predlog zakona, ki bolj na stežaj odpira možnosti za zaposlitev tujih modrih ovratnikov. Pritiski gospodarstva so namreč ogromni.

Dve vizumski kategoriji
Osnutek zakona predlaga oblikovanje dveh novih vizumskih kategorij za tujce, ki so primerni za delo v tistih industrijskih sektorjih, v katerih je na Japonskem največji primanjkljaj delovne sile. Kateri so ti sektorji, ni znano, bilo naj bi jih več kot ducat, od kmetijstva in gradbeništva do zaposlitev v hotelih in zdravstveni negi. Tujci, ki bodo zaprosili za prvo kategorijo vizuma, bodo morali imeti določene delovne izkušnje na svojem področju in pokazati zmožnost učenja japonskega jezika. Delo bodo lahko dobili za največ pet let, z njimi pa ne bodo smeli priti njihovi družinski člani. Tisti bolj kvalificirani, ki bodo sodili v drugo vizumsko kategorijo, pa bodo lahko v državi bivali z družinskimi člani, po določenem obdobju pa bodo lahko zaprosili tudi za stalno bivališče.

Pol milijona novih delavcev?
Pravosodni minister Takaši Jamašita je dejal, da vlada ne bo postavila zgornje meje priseljevanja, tamkajšnji mediji pa poročajo, da bi sčasoma v državo lahko prišlo pol milijona fizičnih delavcev, kar bi predstavljalo 40-odstotni porast. Trenutno je na Japonskem 1,28 milijona tujih delavcev, kar predstavlja dva odstotka vse delovne sile.

Japonska v zadnjih letih postopno odpira vrata na svoj trg delovne sile, a do zdaj je sprejemala večinoma visokokvalificirane posameznike in strokovnjake na določenih področjih.

Kritiki predloga opozarjajo na nevarnost zvišanja stopnje kriminala v državi in negativen vpliv na plače, opozicija pa vlado obtožuje nepotrebne naglice, ne da bi prej poskrbela za uzakonitev pravic tujih delavcev.

Premier Abe je zagotovil, da spremembe ne pomenijo, da je Japonska dobila svojo priseljensko politiko, s čimer pa se mnogi ne strinjajo. Zadnja raziskava je pokazala, da 43 odstotkov Japoncev priseljevanje sprejema, prav toliko jih temu nasprotuje.