Japonski zunanji minister Jošimasa Hajaši in ameriški zunanji minister Anthony Blinken v Washingtonu. Foto: Reuters
Japonski zunanji minister Jošimasa Hajaši in ameriški zunanji minister Anthony Blinken v Washingtonu. Foto: Reuters

V primeru kitajskega napada v vesolju bi se ZDA namreč lahko sklicevale na obrambni sporazum z Japonsko.

Japonska je nekaj tednov po tem, ko je vlada v Tokiu potrdila rekordnih 51 milijard dolarjev vreden obrambni proračun za prihodnje leto, v ZDA poslala obrambnega in zunanjega ministra, Jasukazuja Hamado in Jošimaso Hajašija. Zaradi kitajskega hitrega napredka na področju vesolja sta državi v skupni izjavi opozorili, da "napadi v vesolju ali iz njega predstavljajo jasen izziv za varnost zavezništva" med njima.

Državi bi v primeru stopnjevanja razmer lahko uporabili peti člen obrambnega sporazuma, po katerem je napad na eno od držav napad na obe. "Strinjamo se, da je Kitajska največji skupni strateški izziv na območju, s katerim se srečujemo mi in zavezniki," je dejal Blinken po srečanju s Hajašijem.

Na pogovorih je dokončno padla tudi odločitev, da ZDA na južni japonski otok Okinava, ki leži strateško blizu Tajvana in na katerem je že polovica od 50.000 ameriških vojakov na japonskih tleh, pošljejo tako imenovani priobalni polk marincev. Gre za agilnejšo enoto, ki lahko deluje tako na morju kot v zraku.

Po besedah ameriškega obrambnega ministra Lloyda Austina bo enota nastala do leta 2025 z reorganizacijo obstoječega topniškega polka. "Mislim, da bo to pomembno prispevalo k našim prizadevanjem za obrambo Japonske, obenem pa bo spodbujalo svoboden in odprt indo-pacifiški prostor," je dejal in skupaj z Blinknom poudaril zavezo ZDA, da bodo branile Japonsko.

Japonske zračne sile. Foto: Reuters
Japonske zračne sile. Foto: Reuters

Uradno pacifistična država

Japonska je na podlagi ustave, sprejete po drugi svetovni vojni, uradno pacifistična in se odreka vojni kot suvereni pravici naroda. Vendar pa se od te drže postopoma poslavlja, saj so odnosi na območju vse bolj napeti, po eni strani zaradi, kot so dejali v skupni izjavi, "nevarnih in izzivalnih" vojaških dejavnosti Kitajske, po drugi pa zaradi Severne Koreje, ki vztrajno testira rakete, nekatere od njih tudi nad Japonsko.

ZDA in Japonska so v skupni izjavi pozvale k "miru in stabilnosti" v Tajvanski ožini, Austin pa je pomiril strahove glede kitajske invazije na Tajvan. "Verjamemo, da si prizadevajo vzpostaviti novo normalno stanje, toda ali to pomeni, da je invazija neizogibna, o tem resno dvomim," je ocenil.

Pogovori med stranema so sicer potekali dva dneva pred obiskom japonskega premierja Fumia Kišide v Washingtonu. Ta je namreč na turneji po državah skupine G7, s čimer se začenja japonsko predsedovanje elitni skupni. V okviru turneje se je v sredo mudil v Londonu, kjer je okrepil obrambne vezi z Združenim kraljestvom.