Izstrelitev rakete so spremljali tudi v Seulu. Foto: Reuters
Izstrelitev rakete so spremljali tudi v Seulu. Foto: Reuters

Po podatkih je raketa letela 4500 kilometrov daleč na višini 970 kilometrov, kar je višje od Mednarodne vesoljske postaje, nato pa padla v Tihi ocean. S to dolžino bi lahko zadela tudi ameriški otok Guam.

Japonske oblasti so za severni del države izdale opozorilo, ljudi so pozvali, naj gredo v zaklonišča, železniški promet na otoku Hokaido pa je bil nekaj časa ustavljen. Poškodovanih ni bilo.

Japonski premier Fumio Kišida je ostro obsodil dejanje Severne Koreje, japonska vlada pa je sklicala zasedanje sveta za nacionalno varnost. Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je dejanje Pjongjanga označil za "brezobzirno provokacijo". Pozval je k ostremu odzivu in sprejetju ustreznih ukrepov v sodelovanju z ZDA in mednarodno skupnostjo, so sporočili iz njegovega urada. Združeni narodi so namreč Severni Koreji prepovedali preizkušanje balističnega in jedrskega orožja, poleg tega pa je letenje izstrelkov nad ozemlji druge države brez vnaprejšnjega opozorila ali posvetovanja v nasprotju s pravili mednarodne skupnosti.

Japonski obrambni minister Jasukazu Hamada je dejal, da je Severna Koreja v preteklosti štirikrat izstrelila rakete tipa Hwasong 12, zato bi lahko tudi tokrat šlo za isto vrsto. Če je tako, bi bila ocenjena razdalja leta rakete nov rekord.

Na japonskem otoku Hokaido so zaradi rakete za nekaj časa prekinili železniške povezave. Foto: Reuters
Na japonskem otoku Hokaido so zaradi rakete za nekaj časa prekinili železniške povezave. Foto: Reuters

Biden izrazil neomajno podporo obrambi Japonske

Ameriški predsednik Joe Biden je v telefonskem pogovoru z japonskim premierjem Kišido izrazil "neomajno podporo" obrambi Japonske. Oba voditelja sta obsodila severnokorejski poskus. Po navedbah neimenovanega uradnika bodo ZDA pozvale Varnostni svet Združenih narodov, da se v sredo sestane glede Severne Koreje.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izstrelitev balistične rakete označil za neupravičeno agresijo in kršitev mednarodnega prava ter jo ostro obsodil. Tvitnil je, da gre za "nameren poskus Severne Koreje, da ogrozi varnost v regiji". "Evropska unija je solidarna z Japonsko in Južno Korejo," je dodal.

Številni raketni poskusi


Samo prejšnji teden je Severna Koreja izstrelila štiri balistične rakete. Strokovnjaki pri tem opozarjajo, da se Pjongjang s številnimi raketnimi poskusi odziva na nedavne pomorske vojaške vaje južnokorejskih in ameriških sil. Državi sicer že dolgo izvajata skupne vaje, za katere vztrajata, da so izključno obrambne, Severna Koreja pa jih vidi kot priprave na invazijo.

ZN, ZDA in Južna Koreja prav tako že več mesecev opozarjajo, da se Pjongjang pripravlja na nov jedrski poskus. Letos so namreč s pomočjo satelitskih posnetkov opazili, da na podzemnem testnem objektu Punggye-ri na severu države potekajo gradbena dela, na kar je pred tem že opozorila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Pogovori med ZDA in Severno Korejo so zastali po propadlem drugem srečanju takratnega predsednika ZDA Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v vietnamski prestolnici Hanoj februarja 2019. Kim je administracijo aktualnega predsednika ZDA Joeja Bidna že lani obtožil sovražne politike do Severne Koreje.

Pjongjang izstrelil balistično raketo