Huja (desno) so pospremili iz dvorane. Ši Džinping sedi. Foto: Reuters
Huja (desno) so pospremili iz dvorane. Ši Džinping sedi. Foto: Reuters

Zadnji dan jubilejnega kongresa, ki poteka vsakih pet let, so delegati izbrali 205 članov Centralnega komiteja partije, ki bo jutri na plenarnem zasedanju za zaprtimi vrati izvolil 25-članski Politbiro in nato še Stalni komite Politbiroja, ki je najvišji organ v državi. Pričakovano bodo Šija še tretji zapored imenovali za generalnega sekretarja partije.

Približno 2300 partijskih delegatov je ob koncu kongresa sprejelo dopolnila k ustavi partije, ki utrjujejo osrednjo vlogo predsednika Ši Džinpinga in odražajo njegovo ideologijo socializma s kitajskimi značilnostmi za novo obdobje, s čimer se je postavil ob bok Mao Cetungu in Deng Šjaopingu.

Na sicer vedno do potankosti načrtovanem dogodku, kjer ni nikoli nič prepuščeno naključju in vse zadeve potekajo gladko, je za malce drame poskrbel nekdanji predsednik in Šijev predhodnik Hu Džintao, ki so ga na dopoldanski seji pospremili iz dvorane v spremstvu dveh uradnikov.

79-letnega Huja, ki je sedel zraven Šija, sta dva moška kar nekaj časa prepričevala, da zapusti svoje mesto in odide, a se ni pustil prepričati in ni hotel vstati s stola. Ko mu je predsednik ljudskega kongresa in tretji človek v državi Li Džanšu hotel pomagati vstati, ga je pri tem ustavil glavni kitajski partijski ideolog Vang Hunig.

Hu je nato le vstal, se še nekaj pogovarjal s spremljevalcema, a se nato odpravil proti izhodu, pri tem pa nekaj še rekel Šiju, ki je le pokimal. Ob odhodu je po rami potrepljal še premierja Li Kečjanga in zapustil prizorišče.

Razlog slabo počutje ali prikaz politične moči?

Kitajska tiskovna agencija Šinhua je poročala, da so Huja, za katerega je znano, da je šibkega zdravja, pospremili iz dvorane, ker se ni dobro počutil.

BBC piše, da obstajata dva verjetna razloga za Hujev odhod. Bodisi je razlog res njegovo slabo zdravje, bodisi gre za prikaz politične nadmoči trenutnega vodstva v obliki simbolične odstranitve nekdanjega voditelja, ki predstavlja preteklost.

Na prvi dan kongresa, ki je trajal teden dni, je lahko Hu hodil zgolj s pomočjo pomočnika. Tisti dan je deloval precej šibko. A če so ga res odpeljali zaradi slabega počutja, zakaj so to storili tako nenadoma in pred kamerami, piše BBC. Je šlo za nujen primer?

Komunistična partija običajno ne rešuje notranjih težav v javnosti. Če je bila to res namerna predstava za javnost, bi pomenilo odmik od običajnega obnašanja.

Hu sicer predstavlja drugačen model upravljanja s Kitajsko kot Ši.

Hu je zagovarjal bolj kolektivno vodenje in iskal ravnotežje med različnimi frakcijami v politbiroju. Predsedoval je med letoma 2003 in 2013, ta čas pa predstavlja odpiranje Kitajske navzven, tudi sprejemanje novih idej naj bi bilo večje.

V času njegovega predsedovanja je Kitajska gostila olimpijske igre v Pekingu, začelo je prihajati vse več turistov, splet je bil svobodnejši, tamkajšnji mediji so lahko delovali bolj profesionalno.

Menjave v Centralnem komiteju

Centralni komite partije je doživel kar nekaj sprememb in tako v njem ne bo več premierja Lija Kečjanga, ki je bil tudi član Stalnega komiteja Politbiroja in se bo z marcem prihodnje leto upokojil. Prav tako v Centralnem komiteju niso več člani Li Džanšu, Han Ženg in Vang Jang, ki so bili tudi med dosedanjimi sedmimi člani Stalnega komiteja in tako najvišji politični predstavniki v državi.

Vang je bil do zdaj četrti človek v državi in eden od štirih podpredsednikov vlade. Velikokrat se ga omenjalo kot naslednjega premierja, a je očitno izgubil zaupanje Šija, ki se je obdal z lojalisti.

Iz Centralnega komiteja so izključili tudi guvernerja kitajske centralne banke Dži Ganga, predsednika agencije za regulacijo bančnega in zavarovalniškega sektorja Guo Šučinga ter namestnika premierja Liu Heja.

Med danes sprejetimi dopolnili k ustavi partije je določilo, ki prvič eksplicitno izpostavlja nasprotovanje neodvisnosti Tajvana. Doslej je bilo v dokumentu zapisano, da si bo partija prizadevala okrepiti enotnost kitajskega naroda, tudi na Tajvanu, v novi ustavi pa sta omenjeni nasprotovanje in onemogočanje separatistov, ki si prizadevajo za neodvisnost.

Kritični časi za partijo

Na nedeljskem odprtju kongresa je 69-letni Ši predstavil poročilo za zadnjo petletko in predstavil svojo vizijo za prihodnjih pet let. V več kot uro in pol trajajočem govoru je poudaril velik pomen tokratnega kongresa, saj ta poteka v turbulentnih in za partijo kritičnih časih. Kot je posvaril, so namreč mednarodno soočeni z "ogromnimi tveganji in izzivi" ter "spremembami, kakršnih ni bilo že stoletje".

Sorodna novica Kitajski komunisti združeni okoli tovariša Šija

Država mora po njegovih besedah zato odločno slediti vodstvu partije, da bodo dosegli preporod in modernizacijo ter razširili "socializem s kitajskimi značilnostmi". Obenem pa je nujno, da "vsi mi v partiji nikoli ne pozabimo našega prvotnega cilja in ustanovne misije, da vedno ostanemo skromni, razsodni in delavni ter da imamo pogum in smo sposobni nadaljevati naš boj".

Ši je prekinil tradicijo, ki je bila v veljavi od 90. let prejšnjega stoletja in v skladu s katero so se voditelji na čelu partije in države zamenjevali vsakih deset let. Ši, ki je vodenje azijske velesile prevzel leta 2012, bo zdaj potrjen še za tretji zaporedni mandat.

Kitajska: Prah dvignil odhod nekdanjega predsednika Hu Džintaa s kongresa