V četrtek popoldne so se na družbenih omrežjih razširili videoposnetki in fotografije protesta, na katerih je bilo videti tudi dim, poroča Guardian.

Na enem transparentu je pisalo: "Želimo hrano, ne PCR-testov. Želimo svobodo, ne zaprtja. Želimo spoštovanje, ne laži. Želimo reforme, ne kulturne revolucije. Želimo volitve, ne voditelja. Želimo biti državljani, ne sužnji".

Drugi je pozival k bojkotu šol, stavkam in odstranitvi Šija.

Fotografije so se hitro razširile po družbenih omrežjih na Zahodu, na kitajskih platformah pa so bile hitro odstranjene. Objave, ki so vsebovale besede "Peking", "most" ali "Haidian", so bile strogo nadzorovane.

Na Twitterju so nekateri uporabniki sporočili, da so bili njihovi profili na kitajski platformi WeChat začasno ukinjeni, potem ko so delili fotografije protesta.

Številni komentatorji na omrežjih omenjajo revolucionarno geslo Mao Cetunga "drobna iskra lahko zažge prerijo".

Sam protest je bil sicer hitro prekinjen. Kmalu po tem, ko so se fotografije pojavile na spletu, transparentov z mostu ni bilo več. Na prizorišču je bilo veliko policistov. Policija sicer zanika, da bi se na območju zgodilo kaj posebnega.

Do protesta je prišlo le nekaj dni pred kongresom Komunistične stranke. V Peking je za teden dni prišlo več tisoč delegatov. Šija naj bi imenovali za precedenčni tretji mandat, s čimer bi predsednik še dodatno utrdil svojo moč.