Posledice napada pred zaporom. Foto: EPA
Posledice napada pred zaporom. Foto: EPA

Očividci so za BBC Burmese povedali, da sta dve bombi v paketih odjeknili blizu vhoda v zaporniški kompleks, zatem naj bi na oddelku za sprejem pošiljk odjeknili še streli.
V eksploziji je umrlo osem ljudi, še 18 ranjenih, poroča BBC.

Odgovornost za eksplozijo je na družbenih omrežjih prevzela oborožena skupina Burmanska agencija za posebne naloge (STA), ki se bori proti vojaški hunti.

Zapisali so, da gre za "maščevanje proti vodji hunte, generalu Min Aung Hlaingu in zaporniškim uradnikom zaradi nenehnega zatiranja naših revolucijskih tovarišev".

Deli eksplozivov, ki so jih našli na prizorišču. Foto: EPA
Deli eksplozivov, ki so jih našli na prizorišču. Foto: EPA

Insein je največji mjanmarski zapor, v katerem je zaprtih približno 10.000 ljudi, med katerimi je po navedbah Reutersa zaprtih tudi več tisoč političnih zapornikov, ki jih je hunta aretirala po državnem udaru februarja lani.

Burmanska agencija za posebne naloge (Burma je nekdanje ime za Mjanmar) je izvedla več oboroženih napadov proti vojaški hunti, avgusta so denimo izvedli racijo na uradu za priseljevanje v mestu Thingyunkyun.

V državi je aktivnih več deset skupin, ki se bojujejo proti vojaški hunti. Druge aktivistične skupine so obsodile napad na zapor in pozvale h kaznovanju odgovornih.