Želve so bile različnih vrst, med njimi so bile tudi ogrožene afriške ostrogaste želve. Foto: Reuters
Želve so bile različnih vrst, med njimi so bile tudi ogrožene afriške ostrogaste želve. Foto: Reuters

Carinski urad je sporočil, da naj bi želve pustil neznani Filipinec, ki je v Manilo priletel iz Hongkonga. Z želvami, ki so jih na letališču Ninoy Aquino našli v štirih kosih zapuščene prtljage, bi lahko po ocenah policije potnik, ki jih je prinesel na Filipine, zaslužil več kot 4,5 milijona filipinskih pesov oziroma dobrih 76.000 evrov.

Želve so bile zapakirane v škatle, ki so bile nameščene v kovčkih. Policija je prepričana, da je potnik prtljago pustil na letališču, potem ko je izvedel, kakšne so kazni za nezakonito trgovino z živalmi. Če bi ga ujeli, bi mu grozili dve leti zaporne kazni in denarna globa več kot 3.000 evrov. Želve so bile različnih vrst, med njimi tudi takšne, ki so na rdečem seznamu ogroženih vrst Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN), piše BBC.

Živali so predali enoti za spremljanje prometa divjih živali. Želve so sicer pogosto eksotični hišni ljubljenčki, v določenih delih Azije pa se z njimi tudi prehranjujejo, saj nekateri menijo, da je njihovo meso afrodiziak, njihove kosti pa se uporabljajo v tradicionalni medicini. V Maleziji so prejšnji teden prestregli ladjo, na kateri so tihotapili 3.300 želv.