Je bil motiv za napad maščevanje? Foto: EPA
Je bil motiv za napad maščevanje? Foto: EPA

Eksplozija je odjeknila kljub povečanim varnostnim ukrepom po bombnem napadu na katoliško katedralo v večinsko muslimanski pokrajini na jugu Filipinov konec tedna, so sporočile tamkajšnje oblasti. Ob napadu, ki se je zgodil v mestu, ki leži približno 875 kilometrov južno od glavnega mesta Manile, kmalu po polnoči, so žrtve spale, je potrdil predstavnik filipinske policije.

Sorodna novica V bombnem napadu na katoliško katedralo na Filipinih ubitih najmanj 20 ljudi, več kot 100 je ranjenih

Vojska in policija sta javnost pozvali, naj ne špekulira o motivih za napad, kljub temu pa se vrstijo ugibanja, da naj bi bil napad na mošejo maščevanje za bombni napad na katoliško katedralo v mestu Jolo na jugu države, v katerem je konec tedna umrlo 20 ljudi, 110 pa je bilo ranjenih.

Odgovornost za nedeljski napad prevzel IS
Napada sta se zgodila nekaj dni po referendumu, na katerem so prebivalci večinsko muslimanske regije glasovali za večjo avtonomijo. Odgovornost za nedeljski napad na katoliško katedralo v pokrajini Sulu, 1.000 kilometrov južno od Manile, je prevzela skrajna teroristična skupina, samooklicana Islamska država (IS).

Odgovorne za napad sumijo, da so povezani s teroristično skupino Abu Sajaf, ki ji pripisujejo krivdo za najhujše napade in ugrabitve na Filipinih.