Prizor s spopada delavcev z varnostnimi silami. Foto: Reuters
Prizor s spopada delavcev z varnostnimi silami. Foto: Reuters

Delavci so dejali, da so za plačilo prejeli nekajkrat nižje zneske od dogovorjenih.

"Naša ekipa je zadevo preučila in ugotovila, da se je med postopkom izplačila zgodila tehnična napaka," navedbe Foxconna povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Opravičujemo se za napako pri vnosu v računalniški sistem in zagotavljamo, da je dejansko izplačilo enako dogovorjenemu," so dodali.

Po njihovih zagotovilih trenutno še naprej aktivno komunicirajo z zaposlenimi, ki so jih napačne informacije prizadele, plače in bonusi vseh zaposlenih pa bodo "izplačani v skladu s politiko podjetja".

Podrobnejšo sliko pa je medtem za AFP razkril eden izmed zaposlenih v podjetju. Kot je pojasnil, je do nasilnih protestov prišlo, potem ko so zaposleni, ki so s podjetjem podpisali pogodbo, da bodo za vsaj 30 dni dela prejeli 3000 juanov (420 dolarjev), na račune prejeli znesek 30 juanov (4,2 dolarja).

Foxconn, znan tudi po uradnem imenu Hon Hai Precision Industry, je največji pogodbeni proizvajalec elektronike na svetu, ki sestavlja pripomočke za številne mednarodne blagovne znamke. Tajvansko podjetje je med drugim eden glavnih dobaviteljev ameriškega tehnološkega velikana Apple.

Foxconn je v omenjenem obratu imel porast primerov covida-19, zaradi česar je podjetje zaprlo obsežen kompleks, da bi obvladalo širjenje koronavirusa. Tovarna velja za mesto znotraj mesta, v katerem po podatkih AFP-ja dela okoli 200.000 ljudi. Poleg iPhonov proizvajajo tudi drugo tehnološko opremo.