Policijska postaja v Noumei v Novi Kaledoniji. Foto: EPA
Policijska postaja v Noumei v Novi Kaledoniji. Foto: EPA

V Parizu upajo, da bo ukrep pripomogel pri vzpostavitvi dialoga na pacifiškem otočju.

Iz Elizejske palače so v nedeljo sporočili, da bodo izredne razmere na čezmorskem ozemlju odpravili v torek ob 5. uri po krajevnem oziroma danes ob 20. uri po srednjeevropskem času. Ob tem so kot pogoj za konkretna pogajanja z nasprotniki reforme navedli odstranitev cestnih blokad.

Osrednje letališče na otočju bo medtem za komercialne polete ostalo zaprto najmanj do nedelje.

Nasilni protesti, v katerih je umrlo sedem ljudi, so v Novi Kaledoniji izbruhnili 13. maja zaradi načrtovanih sprememb ustave o volilni pravici, ki jim oporekajo zlasti staroselski Kanaki, saj ta predvideva razširitev volilne pravice v prid neavtohtonih prebivalcev.

Trenutno lahko v Novi Kaledoniji glasujejo le pripadniki ljudstva Kanak in tisti, ki so prišli iz Francije pred letom 1998. Kanaki se bojijo, da bi reforma razredčila njihove glasove in otežila uspeh na morebitnem prihodnjem referendumu o neodvisnosti.

Dva dni kasneje so francoske oblasti zaradi nasilja uvedle izredne razmere in na otočje poslale policijske okrepitve. Te bo Pariz dodatno okrepil z napotitvijo še 480 policistov, s čimer se bo število pripadnikov francoskih sil v Novi Kaledoniji povečalo na okoli 3500.

V četrtek je v okviru prizadevanj za umiritev razmer otočje obiskal Macron, ki je izrazil pripravljenost na izvedbo referenduma o načrtovanih spremembah.