Oblasti so postavile nadzorne točke pred mestom Vuhan, od koder izvira novi virus. Foto: EPA
Oblasti so postavile nadzorne točke pred mestom Vuhan, od koder izvira novi virus. Foto: EPA

Buzynova je zagotovila, da bodo storili vse, da omejijo širjenje virusa. Ministrica je dodala, da imata oba bolnika virusno pljučnico in da sta oba pred kratkim prišla iz Kitajske. Pojasnila je, da se je 48-letni bolnik v Bordeauxu vrnil iz Vuhana, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil. Od četrtka je v karanteni. Po vrnitvi v Francijo je bil v stikih s približno desetimi ljudmi. Dejala je še, da je kitajskega rodu, da pa živi v kraju Gironda na območju Bordeauxa. Glede bolnika iz okolice Pariza ima malo podatkov.

Kitajska sprejema dodatne ukrepe v boju proti virusu, zaradi katerega je do zdaj umrlo 26 ljudi, 830 pa je okuženih. V desetih mestih je ustavljen javni promet, v mestu Vuhan pa gradijo bolnišnico s 1.000 posteljami. Med okuženimi jih ima 177 hude znake okužbe, 34 bolnikov pa so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP do zdaj pozdravili.

Večina smrtnih primerov in okužb je v osrednjem mestu Vuhan, kjer naj bi virus 2019-nCoV izviral na tržnici, na kateri nezakonito prodajajo divje živali, poroča Reuters. Prvotna raziskava kaže, da se je virus razširil na ljudi s kač.

Vuhan je mesto z 11 milijoni prebivalcev in je pomembno transportno središče, oblasti pa so ga praktično blokirale. Železniške postaje so zaprte, pri čemer lahko vlaki vozijo skozi mesto, ustavljeni so poleti, na glavnih cestah, ki peljejo v mesto in iz njega, pa so nadzorne točke. Podobne ukrepe napovedujejo v sosednjem mestu Huangang s sedmimi milijoni prebivalcev.

V državi so zaradi novega koronavirusa potovanja omejili že v skupno 13 mestih, ki štejejo več kot 40 milijonov prebivalcev.

V Vuhanu medtem pospešeno gradijo novo bolnišnico s 1.000 posteljami, kjer bodo zdravili okužene z novim virusom. Bolnišnica naj bi bila končana do 3. februarja.

Leta 2003 so v Pekingu ob izbruhu virusa sars v severnem predmestju zgradili novo bolnišnico v samo tednu dni, v dveh mesecih pa so zdravili sedmino vseh bolnikov, okuženih s tem virusom, v državi, je po navajanju Reutersa poročal kitajski časnik Čangdžjang Daily.

Okuženih s koronavirusom se hitro veča
Po uradnih podatkih je do zdaj umrlo 25 ljudi, 830 jih je okuženih. Foto: EPA
Po uradnih podatkih je do zdaj umrlo 25 ljudi, 830 jih je okuženih. Foto: EPA

Strah pred širjenjem virusa ob novem letu

Kitajske zdravstvene oblasti se bojijo, da bi se stopnja okužb povečala v času praznovanja novega leta po lunarnem koledarju, ko med počitnicami potuje na stotine milijonov Kitajcev.

V osrednji provinci Hubej je zaradi širjenja virusa javni promet delno zaustavilo deset mest. V mestu Židžjang so zaprti vsi javni prostori razen bolnišnic, trgovin, tržnic, bencinskih črpalk in lekarn.

V državi, tudi v Pekingu, so zaprti nekateri slavni templji, ki jih ljudje obiskujejo v času novega leta. Od sobote bo za obiskovalce zaprto tudi Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi. Zaprli pa bodo tudi del Kitajskega zidu in več drugih znamenitosti. Do nadaljnjega obisk ne bo mogoč niti v Disneylandu v Šanghaju.

V glavnem mestu Hajkou južne otočne province Hainan so zaprli kulturne in turistične točke, kot so knjižnice in muzeji.

Kitajske oblasti ljudem svetujejo, naj se v času novoletnih počitnic izogibajo množicam.

Primere okužb so zaznali tudi na Tajskem, v Vietnamu, Singapurju, na Japonskem, v Južni Koreji, na Tajvanu in v ZDA, zaradi česar je več letalskih družb ustavilo polete v Vuhan in iz njega. Rusija je ustavila neposredne lete iz Vuhana v Moskvo. V več državah, vključno z Združenim kraljestvom in Kanado, medtem še preverjajo sume na okužbo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v četrtek oznanila, da so na Kitajskem zaradi izbruha novega koronavirusa izredne razmere, ni pa še razglasila epidemije, ki bi pomenila grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Ni še jasno, kako nevaren je novi virus, za katerega še ne obstaja zdravilo. Simptomi vključujejo vročino, težave z dihanjem in kašljanje.

Kot poroča Reuters, bodo tri raziskovalne ekipe začele razvoj morebitnih cepiv. Namen je, da bi junija začeli klinične teste vsaj enega potencialnega cepiva.