Več držav je uvedlo posebno preverjanje potnikov iz Wuhana. Foto: EPA
Več držav je uvedlo posebno preverjanje potnikov iz Wuhana. Foto: EPA

Potrjenih je skoraj 50 primerov okužbe z novim virusom, britanski znanstveniki pa ocenjujejo, da je resnično število bližje 1.700. Do zdaj sta potrjeni dve smrtni žrtvi bolezni, ki se je pojavila decembra v osrednjem kitajskem mestu Wuhan.

Na večjo razsežnost bolezni opozarja Center MRC za globalno analizo nalezljivih bolezeni pri londonskem Imperial Collegeu, ki med drugim svetuje britanski vladi in Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO).

Singapur, Hongkong, Tajska in Južna Koreja preverjajo letalske potnike iz Wuhana, o podobnih ukrepih pa razmišljajo ameriške oblasti na treh večjih letališčih v San Franciscu, Los Angelesu in New Yorku, poroča BBC.

Ključ za razumevanje obsega problema so prav primeri, zaznani v drugih državah. Dva primera so zaznali na Tajskem, enega pa na Japonskem.

"Da so se iz Wuhana trije primeri razširili v druge države, kaže, da bi moralo biti veliko več primerov, kot pa jih je bilo prijavljenih," je dejal znanstvenik na področju izbruhov bolezni Neil Ferguson.

Točnega števila ni mogoče ugotoviti, a oceno lahko ponudi upoštevanje števila prebivalstva in podatkov o poletih. Z mednarodnega letališča v Wuhanu dnevno v tujino leti okoli 3.400 ljudi.

Znanstveniki so s preračunavanji prišli do številke 1.700 primerov okužbe z novim virusom. Kot je dejal Ferguson, je prezgodaj, da bi bili panični, a sam je precej bolj zaskrbljen kot pred tednom dni.

Z živali na ljudi, ali tudi s človeka na človeka?

Kitajski uslužbenci sicer pravijo, da ni bilo primerov širjenja virusa z enega na drugega človeka. Kot pravijo, se je virus med ljudmi razširil z živali, natančneje okuženih živali na tržnici z morskimi in divjimi živalmi v Wuhanu.

Ferguson medtem opozarja na možnost prenosa virusa s človeka na človeka. Glede na vse, kar vemo o koronavirusih, se mu zdi manj verjetno, da bi bila izpostavljenost živalim glavni vir tolikšnega števila okužbe med ljudmi.

Razumevanje, kako se nov virus širi, je ključno za oceno njegove nevarnosti.

Uslužbenci na Kitajskem in v WHO-ju menijo, da okužbo povzroča koronavirus. Gre za široko družino virusov, a do zdaj jih je le šest takšnih, da se z njimi okužijo ljudje. Nov virus bi bil sedmi takšen.

V najblažji obliki povzročijo prehlad, lahko pa tudi hujše težave dihal. Koronavirus, ki povzroča akutni dihalni sindrom (Sars), je v izbruhu, ki se je začel na Kitajskem leta 2002, ubil 774 od 8.098 okuženih ljudi.

Britanski strokovnjaki opozarjajo na epidemijo nenavadne pljučnice