Protestniki so prepričani, da volitve niso bile legitimne. Foto: Reuters
Protestniki so prepričani, da volitve niso bile legitimne. Foto: Reuters
Salome Zurabišvili
Salome Zurabišvili je s skoraj 60 odstotki podpore postala prva predsednica Gruzije. Foto: Reuters

Z zastavami Gruzije in Evropske unije v rokah so se protestniki zbrali na aveniji pred parlamentom. "Tu sem, da protestiramo proti volilni prevari," je dejala ena izmed protestnic. Opozicijski voditelj Grigol Vašadze je po porazu na volitvah zavrnil izide volitev in pozval k predčasnim parlamentarnim volitvam in mirnim demonstracijam.

Na drugem krogu predsedniških volitev je s skoraj 60 odstotki glasov zmagala Zurabišvilijeva, ki jo je podprla vladajoča stranka Gruzijske sanje, in postala prva ženska na čelu te nekdanje sovjetske republike. Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je spremljala volitve, je pohvalila volilni proces. Kot pomanjkljivost so sicer navedli, da je imela Zurabišvilijeva podporo države.

Predsednica prvič ostro proti Rusiji
V Franciji rojeni Zurabišvilijevi so med kampanjo nasprotniki očitali mehak pristop do Rusije. Predsednica je medtem v prvem intervjuju za Reuters ostro nastopila proti Rusiji in jo označila za okupacijsko silo. Pogajanja so po njenem mnenju nemogoča, dokler Rusija ne prizna okupacije separatističnih gruzijskih regij Abhazija in Južna Osetija, kjer je nameščena ruska vojska.

Zadnje neposredne volitve
V Gruziji so letos potekale zadnje neposredne volitve predsednika. Po izteku tega mandata bo predsednika države s šestletnim mandatom izbiralo 300 delegatov – poslanci in predstavniki regij ter občin. Predsednica, ki bo položaj prevzela sredi decembra, bo imela predvsem protokolarno vlogo, ki je določena z novo ustavo, sprejeto septembra 2017.