Prizor z ulice v Mumbaju. Foto: AP
Prizor z ulice v Mumbaju. Foto: AP

Še leta 2011 je popis prebivalstva pokazal, da v Indiji živi 1,21 milijarde ljudi, kar pomeni, da se je v 12 letih število prebivalcev v državi povečalo za 210 milijonov – za lažjo predstavo, to je skoraj toliko, kot ima prebivalcev Brazilija.

Oblasti v Indiji sicer pravijo, da jim je uspelo rast prebivalstva spraviti pod nadzor, saj se je stopnja rodnosti v državi po podatkih za obdobje 2019–2021 znižala na 2,0, a po državi obstajajo ogromne razlike glede rodnosti med posameznimi območji. V Indiji je bila stopnja rodnosti še v 60. letih 20. stoletja namreč skoraj šest otrok na eno mater.

Eksplozija prebivalstva bo s seboj prinesla velike posledice, predvsem naval mlade delovne sile, ki bo delo skušala poiskati v mestnih središčih, kar bo pripeljalo do hitrega širjenja urbanih območij. Vse več ljudem bo treba zagotoviti tudi osnovno zdravstveno oskrbo in socialne storitve, kar bo predstavljalo velik izziv, opozarjajo strokovnjaki.

Skoraj 50 milijonskih mest

Po popisu leta 2011 je bilo v Indiji 27 mest, v katerih je živelo več kot milijon ljudi – danes je po ocenah milijonskih mest že skoraj 50. Največ prebivalcev ima prestolnica New Delhi, v kateri živi okoli 30 milijonov ljudi. Če bi bil New Delhi samostojna država, bi se po številu prebivalcev uvrstila na 50. mesto na svetu, piše Al Džazira. Drugo največje mesto je Mumbaj, nekdanji Bombaj, ki je pomembno pristaniško in finančno mesto. Še leta 1980 je v mestu živelo devet milijonov ljudi. Sledita Kalkuta s 15 milijoni prebivalcev in Bengaluru z okoli 12 milijoni.

Število prebivalcev na Kitajskem počasi upada. Foto: AP
Število prebivalcev na Kitajskem počasi upada. Foto: AP

Vsak tretji Zemljan je Indijec ali Kitajec

Po drugi strani število prebivalcev na Kitajskem, ki je vrsto let veljala za državo z največjim številom prebivalcev, počasi upada. Na vrhuncu leta 1963 so imele Kitajke v povprečju po 7,5 otroka, zdaj to število znaša le še 1,2. Po popisu leta 2021 na Kitajskem živi 1,42 milijarde ljudi, kar pomeni, da imata Indija in Kitajska skupno 2,8 milijarde prebivalstva. Z drugimi besedami, vsak tretji Zemljan prihaja iz ene izmed omenjenih dveh azijskih držav.

Sorodna novica Prvi padec števila prebivalstva v 60 letih. "Kitajska se bo prej postarala, kot pa postala bogata."

Leta 2050 Nigerija že na tretjem mestu

Leta 1955 je na Zemlji živelo 2,8 milijarde ljudi, torej toliko, kot jih zdaj živi le v Indiji in na Kitajskem. Po napovedih bo leta 2050 na Zemlji živelo 9,7 milijarde ljudi, Nigerija pa se bo zavihtela na tretje mesto najbolj poseljenih držav. Sledile bodo naslednje države: ZDA, Pakistan, Indonezija, Brazilija, Demokratična republika Kongo, Etiopija in Bangladeš.

Po napovedih ZN-a bo svetovno prebivalstvo okoli leta 2080 doseglo vrh, saj bo na planetu živelo 10,4 milijarde ljudi, in pri tej številki bo ostalo nekje do leta 2100.