Ogrožena je prehranska varnost Indije, opozarjajo indijske oblasti. Foto: EPA
Ogrožena je prehranska varnost Indije, opozarjajo indijske oblasti. Foto: EPA

Indijsko ministrstvo za trgovino je v odloku navedlo, da je zaradi povišanja svetovnih cen pšenice ogrožena prehranska varnost Indije, sosednjih in ranljivih držav, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Indija, ki je za Kitajsko druga največja pridelovalka pšenice v svetu, je obljubila, da bo letos izvozila rekordnih 10 milijonov ton tega žita. Vlada je dejala, da bo dovolila izvoz pšenice v primeru pošiljk, za katere so bile izdane garancije pred prepovedjo.

"Izvoz bo dovoljen tudi na podlagi dovoljenja, ki ga indijska vlada izda drugim državam za izpolnitev njihovih potreb po zanesljivi preskrbi s hrano na zahtevo njihove vlade," je ministrstvo navedlo v odloku.

Na odločitev so se že odzvali kmetijski ministri skupine sedmih gospodarsko najrazvitejših držav (G7), ki so potezo Indije obsodili.

"Če bodo vsi začeli omejevati izvoz ali zapirati trge, se bo kriza še poglobila," je na novinarski konferenci v Stuttgartu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal nemški kmetijski minister Cem Ozdemir.

Do prepovedi je prišlo v času, ko se je v Indiji inflacija zaradi višjih cen goriva in hrane aprila povzpela na 7,79 odstotka. To je bila najvišja raven od maja 2014, ko je znašala 8,33 odstotka, poroča EFE.

Svetovna oskrba s pšenico je bila že prizadeta, potem ko se je zaradi ruskega napada na Ukrajino konec februarja zmanjšal izvoz žita iz črnomorske regije. Ukrajina je namreč ena največjih proizvajalk pšenice, od koder prihaja velik del dobav na evropski trg. Vojna je destabilizirala svetovni kmetijski trg in ogrozila svetovno prehransko varnost.

Vse večja vročina

V delih Indije in Pakistana pričakujejo še stopnjevanje vročinskega vala. V prihodnjih dneh bi lahko temperature presegle 50 stopinj Celzija. Britanski vremenoslovec Nick Silkstone je dejal, da so trenutne temperature med pet in sedem stopinj višje, kot je povprečje za to obdobje, poroča britanski Independent.

V nedeljo in v začetku tedna se bodo temperature nekoliko spustile, nato pa naj bi se konec naslednjega tedna spet dvignile na podobno ali celo višjo raven.

Mesec marec je bil v Indiji najbolj vroč v zadnjih več kot 100 letih.

Prejšnji teden so v indijski državi Maharaštra sporočili, da je od konca marca zaradi vročine umrlo 25 ljudi, a resnično število naj bi bilo precej višje.