Indija je po številu okužb z novim koronavirusom na tretjem mestu na svetu za ZDA in Brazilijo. Foto: EPA
Indija je po številu okužb z novim koronavirusom na tretjem mestu na svetu za ZDA in Brazilijo. Foto: EPA

Po podatkih indijskega ministrstva za zdravje so v preteklem dnevu potrdili rekordnih 103.558 novih primerov, s covidom-19 je umrlo še 478 bolnikov, skupno pa 165.101.

Razmere so najhujše v najbogatejši zvezni državi Maharaštra, kjer so potrdili 57.074 novih primerov. Tamkajšnje oblasti so zato za zajezitev virusa uvedle nove omejitve, med drugim policijsko uro v nočnem času in strogo zaprtje ob koncih tedna, ki traja od petka ob 20. uri do ponedeljka ob 7. uri.

Nove omejitve pa je znova uvedlo več indijskih zveznih držav s slabo epidemiološko sliko: zaprli so izobraževalne ustanove in omejili število udeležencev na porokah in drugih dogodkih.

Na robu zmogljivosti je indijski zdravstveni sistem, zaradi česar je premier Narendra Modi že sklical sestanek na visoki ravni, na katerem so obravnavali trenutne razmere. Prav tako so v Maharaštro in še dve najbolj prizadeti zvezni državi napotili skupine strokovnjakov.

Vlada je prav tako pospešila program cepljenja. Od prejšnjega tedna se tako lahko v vrsto za cepivo proti covidu-19 postavijo vsi Indijci, starejši od 45 let. Do konca julija nameravajo v državi s približno 1,35 milijarde prebivalcev cepiti več kot 300 milijonov ljudi.