Razkuževanje živalskega vrta v New Delhiju. Foto: Reuters
Razkuževanje živalskega vrta v New Delhiju. Foto: Reuters

V Indiji se trenutno spoprijemajo z drugim valom epidemije, ki je najbolj prizadel urbana območja. V zadnjem dnevu je umrlo še 469 bolnikov s covidom.

Najhuje je prizadeta finančna prestolnica Mumbaj, kjer so potrdili 8646 novih okužb, največ od začetka pandemije. Velik porast novih okužb so potrdili tudi v New Delhiju, kjer so potrdili 53 odstotkov več okužb kot dan prej. V zadnjem dnevu so sicer v povprečju potrdili za 11 odstotkov več okužb kot dan prej.

Strokovnjaki menijo, da je porast števila okužb povezan z novimi različicami SARS-CoV-2 in pomanjkanjem zaščitnih ukrepov, med drugim glede nošenja mask.

Vlada je sicer v četrtek razširila strategijo cepljenja na vse, ki so starejši od 45 let. V državi bi lahko vrhunec drugega vala doživeli med 15. in 20. aprilom, predvidevajo strokovnjaki.

V Indiji so doslej potrdili več kot 12,3 milijona okužb s koronavirusom, umrlo je več kot 163.000 ljudi.

Brazilske bolnišnice pokajo po šivih

Dnevni rekord na Filipinih

Na Filipinih so v zadnjem dnevu potrdili rekordnih 15.310 dnevnih okužb od začetka pandemije covida-19. Ministrstvo za zdravje sicer poudarja, da je vključenih tudi 3709 okužb iz 31. marca. V vsakem primeru gre za dnevni rekord, ki je bil doslej pri dobrih 10.000 okužbah, poroča Guardian. V državi imajo ob tem 153.809 aktivnih primerov okužbe, kar je največ doslej.

Nekateri krščanski verniki na Filipinih so prekršili policijsko uro in organizirali dogodke ob velikonočnih praznikih. Foto: Reuters
Nekateri krščanski verniki na Filipinih so prekršili policijsko uro in organizirali dogodke ob velikonočnih praznikih. Foto: Reuters

V Avstraliji proučujejo krvni strdek pri cepljenem z AstraZeneco

Avstralija medtem proučuje primer krvnega strdka pri 44-letnem moškem po cepljenju s cepivom AstraZenece, ki so ga sprejeli v bolnišnico v Melbournu. "Preiskovalci do zdaj še niso potrdili povezave s cepivom, vendar preiskava še poteka," je povedal zdravstveni uradnik Michael Kidd.

V četrtek so v Združenem kraljestvu odkrili 30 redkih primerov krvnih strdkov pri cepljenih s cepivom AstraZenece. Številne evropske države, tudi Slovenija, so po podobnih poročilih po Evropi ustavile uporabo tega cepiva, a so po presoji Evropske zdravstvene agencije (EMA), da je cepivo varno, nadaljevali njegovo uporabo.

Namesto sproščanj po vsem svetu strožji ukrepi