Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodišče je tudi naložilo vladi, da podaljša stalno vojaško zaposlitev – ki se je do zdaj nanašala zgolj na moške – na vse, kar nakazuje pomik proti enakosti spolov v tradicionalno moškem poklicu.

S tem bodo ženske dobile enake priložnosti in bonitete kot njihovi moški kolegi, vključno s čini, napredovanji in pokojninami, lahko pa bodo tudi služile daljše roke. Trenutno lahko ženske delajo do 14 let, stalno službo pa lahko dobijo zgolj v bolj birokratskih vejah vojske.

"Metati senco dvoma na njihove sposobnosti na podlagi spola je žalitev, ne le njihovega dostojanstva kot ženske, ampak tudi dostojanstva pripadnikov indijske vojske," so zapisali sodniki v svoji razsodbi.

Prejšnji teden je vlada nasprotovala imenovanju žensk na visoke položaje, kot so polkovnice in brigadne generalke, češ da je večina vojakov moških z ruralnih območij, ki niso "mentalno usposobljeni sprejemati poveljstev od ženske".

Brez odločitve glede žensk v bojnih vlogah

Argument vlade je bil tudi, da so moški in ženske fizično drugačni, zato se jih ne more obravnavati enakovredno. Vrhovno sodišče je zdaj stališče vlade ovrglo in njene nazore označilo za "skrb vzbujajoče" in pozvalo k "spremembi miselnosti, da bi prišli v vojski do prave enakosti".

Ni pa sodišče razsodilo glede vprašanja žensk v bojnih vlogah. Indija, ki ima eno največjih vojsk na svetu, se že dolgo upira vključevanju žensk v bojne vloge, pri čemer se sklicujejo na žensko ranljivost, če jih ujamejo, ter njihovo fizično in psihično sposobnost spopadanja s položajem na prvih bojnih linijah.