Pretreseni svojci ob spoznanju, da so v naravni nesreči za vedno izgubili svoje ljubljene. Foto: Reuters
Pretreseni svojci ob spoznanju, da so v naravni nesreči za vedno izgubili svoje ljubljene. Foto: Reuters
Ko bodo reševalci očistili ruševine, bodo na teh mestih pristojne oblasti oblikovale parke in športne površine. Foto: Reuters

"Evakuacija se končuje 11. oktobra," je sporočil tiskovni predstavnik z državne agencije za naravne nesreče Sutopo Purwo Nugroho. "Žrtve, ki jih nismo našli, so razglašene za pogrešane," je še dejal. Reševalci sicer ne bodo popolnoma ustavili reševalne akcije, v manjšem obsegu jo bodo še izvajali, na terenu pa ne bo več tako številnih enot in težkih strojev. Še vedno je pogrešanih najmanj 5.000 ljudi.

Indonezijski otok Sulavesi je 28. septembra stresel potres z močjo 7,5, sledil je cunami, z valovi, visokimi tudi do šest metrov. Ljudi, ki so bili ob prvih visokih valovih ob obali, je morje dobesedno potegnilo s seboj, močni sunki vode pa so uničili infrastrukturo, porušili zgradbe.

Posmrtni ostanki zakopani pod ruševinami
Zaradi močnih potresnih sunkov, ki so mu sledili popotresni sunki, se je na določenih delih okoli mesta Palu začel naravni proces likvefakcije ali utekočinjenja tal. Proces, ki nastane kot posledica močnega potresa; z vodo nasičena usedlina ob močnem tresenju tal izgubi svojo trdnost in začne reagirati kot tekočina, kar povzroči gmotno škodo na objektih.

Zaradi omenjenih pojavov so predvsem na južnem delu mesta Palu številni posmrtni ostanki žrtev ujeti med ruševinami ali pa so zakopani v blatu. Na Sulavesi že prihaja mednarodna humanitarna pomoč, evakuiranih pa je bilo najmanj 70.000 ljudi.

Humanitarna pomoč
Indonezijska vlada za reševanje in obnovo potrebuje predvsem letala, generatorje, šotore, oskrbo z vodo in medicinsko osebje. Na prizadeto območje je prišlo tudi več kot 82.000 pripadnikov vojske, civilnih organizacij in prostovoljcev.

Sutopo Purwo Nugroho je zatrdil, da bodo ruševine umaknili, izpraznjena mesta pa bodo spremenili v parke in športne površine. "Ne želimo, da se skupnost vrne na nevarna območja," je še dejal. Večino od 1.763 žrtev so našli v urbanem mestnem središču Palu, stanje v bolj oddaljenih vaseh še vedno ni znano.

Sulavesi je eden od petih večjih indonezijskih otokov, ki so izpostavljeni potresom in cunamijem. Leta 2004 je pod otokom Sumatro potres sprožil tako močan cunami v Indijskem oceanu, da so posledice čutili v 13 državah, v katerih je skupno umrlo 226.000 ljudi, od tega samo 120.000 v Indoneziji.