Reševalci imajo velike težave z iskanjem in reševanjem. Foto: Reuters
Reševalci imajo velike težave z iskanjem in reševanjem. Foto: Reuters

Cunami je v soboto zvečer uničil dele obal otokov Java in Sumatra. Rušilni val je brez vnaprejšnjega opozorila udaril ob obalo na obeh straneh Sundskega preliva.

Po ugotovitvah oblasti ga je neposredno sprožil izbruh ognjenika, so katerega je prišlo le 24 minut pred tem, ko je obale zadel cunami, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Ognjenik je v nedeljo spet izbruhnil. Tiskovni predstavnik indonezijske reševalne službe Sutopo Purvo Nugroho je dejal, da je zaradi dejavnosti Krakatava mogoč nov cunami. Oblasti ljudem priporočajo, naj se za nekaj časa umaknejo z obalnih območij.

Število mrtvih narašča

Oblasti so na prizadeta območja poslale več tisoč pripadnikov policije, vojske in prostovoljcev humanitarnih organizacij. Po najnovejših podatkih se je število mrtvih povzpelo za več kot sto; na 373.

Na najbolj prizadeta območja so kot pomoč pri iskanju žrtev poslali tudi težko mehanizacijo. Reševalci ruševine odkopavajo tudi z golimi rokami.

Najhuje je prizadeta indonezijska pokrajina Pandeglang na zahodu Jave, o smrtnih žrtvah pa poročajo tudi iz Seranga na Javi in Južnega Lampunga na Sumatri. Uničenih je bilo več sto hiš in stavb.

Ognjenik Krakatav med izbruhom. Foto: Reuters
Ognjenik Krakatav med izbruhom. Foto: Reuters

Cunami brez opozorila

Sutopo je v ponedeljek razložil, zakaj ni bilo izdano opozorilo za sobotni cunami. Sistem opozarjanja namreč deluje tako, da spremlja potrese, ne pa podvodnih plazov in ognjeniških izbruhov, ki lahko prav tako sprožijo smrtonosne valove. Ker pa je v Indoneziji 13 odstotkov vseh ognjenikov na svetu, je po njegoveih besedah nujno, da država razvije tudi takšne sisteme.

Poleg tega je Sutopo pojasnil, da opozorila na cunami ni bilo, saj država že od leta 2012 nima delujočega sistema za opozarjanje nanje zaradi pomanjkanja denarja, uničevanja boj in tehničnih težav.

Valovi so uničili ali močno poškodovali na stotine stavb, odnašali avtomobile in ruvali drevesa v več krajih, priljubljenih med turisti.

Ognjenik Krakatav je od meseca junija večkrat izbruhnil. Fotografija z dne 22. september 2018. Foto: Reuters
Ognjenik Krakatav je od meseca junija večkrat izbruhnil. Fotografija z dne 22. september 2018. Foto: Reuters

Krakatav terjal že več življenj

Delujoči ognjenik Anak Krakatav (otrok Krakatoe) je nastal okoli leta 1928 na mestu zloglasnega ognjenika Krakatoa, ki je leta 1883 v kataklizmičnem izbruhu terjal več kot 36.000 življenj. Anak Krakatoa je bil še posebej aktiven od junija, večkrat je v nebo poslal oblake prahu, oktobra pa so deli lave skoraj zadeli neko turistično ladjo, ki je plula blizu otoka.

Indonezija: Strah pred novim cunamijem