Presrečna Siti Aisyah. Foto: Reuters
Presrečna Siti Aisyah. Foto: Reuters

45-letni Kim Džong Nam je umrl 13. februarja 2017 na letališču malezijske prestolnice Kuala Lumpur, kjer je čakal na polet proti Macau. Za njegov umor so obtožili Siti Aisyah, po poklicu maserko, in 30-letno Vietnamko Doan Thi Huong, ki je po lastnih besedah delala v šovbiznisu. Na posnetku nadzorne kamere na letališču je bilo videti, kako sta se približali Kim Džong Namu in mu na obraz potisnili krpo. Kmalu zatem je 45-letni Kim umrl.

Izkazalo se je, da je bil umorjen z živčnim plinom VX, ki ga Združeni narodi uvrščajo med orožje za množično uničevanje. Osumljenki sta obtožbe zanikali in sta trdili, da sta mislili, da gre za televizijsko potegavščino.

Tožilec je umaknil obtožnico za umor, ne da bi navedel razlog za to. Sodnik je njegovo zahtevo potrdil in ob tem dejal "Siti Aisyah je prosta." "Presrečna sem. Ne vem, kaj se je zgodilo. Tega nisem pričakovala," je dejala ob odhodu s sodišča.

Njen odvetnik je po odločitvi sodišča dejal, da je še vedno prepričan, da je bila njegova stranka zgolj žrtveno jagnje in da je bila v umor vpletena Severna Koreja.

Ob novih dokazih znova na sodišče
Sojenje so decembra prekinili, potem ko so se njeni odvetniki s tožilci prepirali glede dostopa do izjav, ki jih je podalo sedem prič. Tožilci so ob današnji potezi povedali le, da so dobili navodila, naj umaknejo obtožnico, podrobnosti pa niso navedli. Ob tem je sodišče sporočilo, da Siti ni v celoti oproščena umora, v primeru pojava novih dokazov bo morala znova na sodišče.

Siti Aisyah ob prihodu na sodišče v Kuala Lumpurju. Foto: Reuters
Siti Aisyah ob prihodu na sodišče v Kuala Lumpurju. Foto: Reuters