Foto: EPA
Foto: EPA

Stik s plovilom so izgubili v sredo med vojaško vajo, severno od otoka Bali.

Načelnik generalštaba indonezijske mornarice Yudo Margono je dejal, da so po pregledu morskega dna na globini 850 metrov odkrili razbitine. Vendar pa je globina tolikšna, da mornarji ne bi mogli preživeti.

Podmornica narejena za globino do 250 metrov

Podmornica je bila zgrajena tako, da zdrži pritisk do okoli 250 metrov. Vendar pa so iz indonezijske vojske sporočili, da bi lahko podmornica plula na globini 500 metrov in se spustila še 200 metrov globlje, poroča CNN.

Sorodna novica Nadaljuje se iskanje indonezijske podmornice. Pomaga več držav.

Stik s 44 let staro podmornico KRI Nanggala-402 so med vajo torpediranja, 21. aprila, izgubili ob 4.30 po krajevnem času (9.30 po srednjeevropskem). Okoli 1300 ton težko plovilo je bilo izdelano v Nemčiji, pred desetimi leti pa so ga posodobili v Južni Koreji.

Pri reševalni akciji pomaga več držav

Na reševalno akcijo so se odzvali tudi Avstralija, Singapur, Indija in ZDA.

Indonezija je svoje vode v preteklosti nadzirala z 12 sovjetskimi podmornicami. Trenutno pa njena flota obsega pet podmornic, dve izdelani v Nemčiji in tri novejše, izdelane v Južni Koreji.

Indonezijska vojska si prizadeva posodobiti zastarelo vojaško opremo. V zadnjih letih se je zgodilo več nesreč s smrtnim izidom, v letih 2015 in 2016 je v dveh nesrečah tovornih vojaških letal umrlo 113 ljudi.