Podmornica KRI Nanggala-402 med plutjem pri Vzhodni Javi leta 2014. Foto: EPA
Podmornica KRI Nanggala-402 med plutjem pri Vzhodni Javi leta 2014. Foto: EPA

"Še vedno iščemo posadko 53 ljudi v vodah 96 kilometrov od Balija," je za Reuters sporočil poveljnik Hadi Tjahjanto.

Zračni pregled območja je razkril oljni madež v bližini točke predvidenega potopa. Madež bi lahko nastal kot posledice poškodbe na rezervoarju goriva ali pa gre za signal posadke, je sporočila mornarica.

Na območje so napotili dve vojaški ladji s sonarji. Na prošnjo vojske za pomoč pri reševanju so se do zdaj odzvale Avstralija, Singapur in Indija.

Stik s podmornico so izgubili ob 4.30 po krajevnem času (9.30 po srednjeevropskem), med vajo torpediranja. Gre za 44 let staro podmornico KRI Nanggala-402, težko okoli 1300 ton. Izdelana je bila v Nemčiji, pred desetimi leti pa so jo posodobili v Južni Koreji.

Indonezijska vojska ocenjuje, da bi ob tehnični okvari podmornica s posadko lahko bila na globini od 600 do 700 metrov. Podmornica je bila sicer zgrajena tako, da vzdrži pritisk do globine okoli 250 metrov.

Vojaški analitik Soleman Ponto je medtem za Reuters povedal, da okoliščine še niso znane in da je treba "počakati še vsaj tri dni".

Pet podmornic nemške in južnokorejske izdelave

Indonezija je svoje vode v preteklosti nadzirala z 12 sovjetskimi podmornicami. Trenutno pa njena flota obsega pet podmornic, dve izdelani v Nemčiji in tri novejše, izdelane v Južni Koreji.

Indonezijska vojska se trudi posodobiti zastarelo vojaško opremo. V zadnjih letih se je zgodilo več nesreč s smrtnim izidom, leta 2015 in 2016 je v dveh nesrečah tovornih vojaških letal umrlo 113 ljudi.