Preiskovalci so v morju našli nekaj razbitin letala. Foto: Reuters
Preiskovalci so v morju našli nekaj razbitin letala. Foto: Reuters
Indonezija
Iskalna akcija poteka pod vodo, na vodi in v zraku. Foto: Reuters

Skoraj novo potniško letalo boeing 737 MAX 8 je stik s kontrolorji izgubilo 13 minut po vzletu iz prestolnice Džakarta. Namenjeno je bilo v eno uro oddaljeno mesto Pangkal Pinang.

Reševalci so 30 metrov od obale našli predmete, kot so rešilni jopiči in slušalke, trupel pa še ne. Na letalu je bilo tudi najmanj 23 vladnih predstavnikov. Reševalci so dejali, da bi bil čudež, če bi kakšen človek takšno nesrečo preživel.

Težave s hitrostjo in višino letala
Vzrok nesreče še vedno ni znan, je pa direktor družbe Lion Air Edward Sirait dejal, da je imelo isto letalo tehnične težave že na zadnjem poletu z Balija v Džakarto. Takrat so se podatki o hitrosti in višini letala na pilotovem in kopilotovem zaslonu razlikovali. Že pred vzletom z Balija so potniki dejali, da je letalo zaradi težav s prezračevanjem in osvetljavo vzletelo s triurno zamudo, in dodali, da je bilo med vzletom slišati nenavaden hrup. Ob pristanku v Džakarti so imeli tehniki šest ur za popravila, preden je letalo naslednji dan ob 6.20 znova vzletelo, a se je ta polet končal tragično.

737 MAX 8 je eno od najnaprednejših potniških letal družbe Boeing. MAX je četrta generacija priljubljenega modela 737 in najhitreje prodajano Boeingovo letalo v zgodovini. Trenutno so štiri različice - Max 7, Max 8, Max 9 in Max 10. Max 8 je v uporabi od leta 2016.

Leta 1999 ustanovljeni Lion Air je največja indonezijska nizkocenovna letalska družba, ki leti znotraj države, pa tudi v drugih državah Jugovzhodne Azije, Avstraliji in na Bližnjem vzhodu. Leta 2013 je njeno letalo Boeing 737 s 100 ljudmi na krovu ob pristanku na Baliju padlo v morje, pri čemer pa ni bilo žrtev.