Pogled na rezervoarje z odpadno vodo. Foto: Reuters
Pogled na rezervoarje z odpadno vodo. Foto: Reuters

Japonski premier Fumio Kišida je dejal, da je izpust več kot milijona ton odpadne vode, ki je skladiščena na prizorišču, ključen del dolgega in kompleksnega procesa zapiranja elektrarne.

A načrt, ki ga je predstavil Kišida, je povzročil trenja, saj ta voda vsebuje tritij, radioaktivno snov, ki je tehnologija za filtracijo vode v elektrarni ne more odstraniti, piše Guardian.

Izpust odpadne vode je pred nekaj tedni odobrila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA), ki je sporočila, da bo radiološki učinek na ljudi in okolje "zanemarljiv".

Južna Koreja in Kitajska sta prepovedali uvoz morske hrane iz nekaterih predelov Japonske po nesreči omenjene jedrske elektrarne na severovzhodni obali marca 2011.

Južnokorejska vlada je nedavno prenehala nasprotovati izpustu odpadne vode, a opozicijske stranke in številni Južni Korejci ostajajo zaskrbljeni zaradi učinkov izpusta na varnost hrane.

Peking: Ocean je skupna last celotnega človeštva

Kitajska izpustu še naprej nasprotuje, Hongkong, pomemben trg za japonsko morsko hrano, pa je okrepil omejitve.

"Ocean je skupna last celotnega človeštva, Japonska pa nima arbitrarne pravice vanj izpustiti radioaktivne vode," so se na današnjo napoved Japonske ostro odzvali tudi v Pekingu.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Vang Venbin je dejal, da bo Peking sprejel vse potrebne ukrepe za "zaščito morskega okolja, varnost hrane in javno zdravje".

Nekateri strokovnjaki so poudarili, da se jedrske elektrarne po svetu s podobnim procesom znebijo odpadne vode, ki vsebuje nizke količine tritija in drugih radionuklidov. Jedrski strokovnjak z Univerze v Adelajdi Tony Hooker je dejal, da jedrske elektrarne tritij izpuščajo že desetletja brez dokazov, da bi imelo to negativne učinke na okolje ali zdravje.

Greenpeace opozarja na količino radioaktivnega materiala

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace medtem filtracijski proces označuje za pomanjkljiv in opozarja, da bo v morje v naslednjih desetletjih izpuščena "izjemna" količina radioaktivnega materiala.

Vlada in upravnik elektrarne, podjetje Tepco, imata nasprotnike tudi med lokalnimi ribiči, ki pravijo, da bo izpust odpadne vode v Tihi ocean uničil njihovo dejavnost.

Ribiči poudarjajo, da se, čeprav bi bil izpust znanstveno varen, bojijo škode za njihov ugled. Te škode se boji tudi večina japonske javnosti, kaže anketa, ki jo je ta teden objavil časopis Asahi Šimbun.

Vlada je vzpostavila sklade, vredne več kot 200 milijonov dolarjev, za odškodnine lokalnim ribičem zaradi škode za ugled, okoli 340 milijonov pa za spopadanje z učinki na lokalno gospodarstvo.

Odpadna voda postane kontaminirana, ko se uporabi za hlajenje jedrskih gorivnih palic. Te so bile v Fukušimi poškodovane leta 2011, ko je močan cunami zadel elektrarno.

Te vode je zdaj 1,3 milijona ton, dovolj, da bi se napolnilo 500 olimpijskih bazenov. Shranjena je v več kot 1000 jeklenih rezervoarjih, a Tepco opozarja, da prostora za skladiščenje zmanjkuje.

Vodo bodo naslednjih 30 do 40 let spuščali v morje po podvodni cevi en kilometer od obale.