Južnokorejska družina z zalogami soli, posušenih morskih alg in rib. Foto: EPA
Južnokorejska družina z zalogami soli, posušenih morskih alg in rib. Foto: EPA

Vodo, ki jo bodo izpustili v morje, so Japonci uporabljali pretežno za hlajenje poškodovanih reaktorjev v Fukušimi, ki sta jo leta 2011 prizadela potres in nato še cunami. Kdaj se bo zgodil izpust vode iz ogromnih rezervoarjev v Tihi ocean, ni točno znano, v Tokiu so dejali le, da "kmalu".

Japonske oblasti vztrajno zagotavljajo, da je ta voda varna, saj je bila filtrirana tako, da so iz nje odstranili večino izotopov, čeprav še vedno vsebuje sledove tritija, izotopa vodika, ki ga je težko izločiti iz vode.

Južni Korejci so sumničavi do japonskih načrtov. Foto: EPA
Južni Korejci so sumničavi do japonskih načrtov. Foto: EPA

Toda ribiči in kupci na Japonskem in v sosednjih državah so kljub temu prestrašeni. Neka Južna Korejka iz Seula je dejala, da je za vsak primer pred kratkim kupila pet kilogramov soli. "Kot mati, ki vzgaja dva otroka, ne morem samo sedeti in ničesar storiti. Hočem ju varno nahraniti," je dejala. Neki upokojenec pa je dejal: "Prišel sem po sol, vendar je ni več. Tudi zadnjič, ko sem prišel, je ni bilo. Izpuščanje vode je skrb vzbujajoče. Mi smo stari in živimo že dolgo, vendar me skrbi za otroke."

Sol dražja za skoraj tretjino

Zaradi polnjenja zalog se je cena soli v Južni Koreji junija v primerjavi s prejšnjima dvema mesecema zvišala za skoraj 27 odstotkov, čeprav oblasti pravijo, da sta vzrok za to tudi vreme in manjša proizvodnja.

Vlada v Seulu bo zato do 11. julija iz zalog sprostila približno 50 ton soli na dan, in sicer z 20-odstotnim popustom glede na tržne cene. Že od nesreče pa je prepovedano uživanje morske hrane iz vod v bližini Fukušime.

Tudi Kitajska je kritizirala japonski načrt za izpust vode in ji očitala pomanjkanje preglednosti ter dejala, da ogroža morsko okolje in zdravje ljudi po vsem svetu.