Šlo je za dogodek v okviru enega od Majevih dobrodelnih projektov. Dogodek običajno gosti letoviško mesto Sanja, a se letos zaradi pandemije novega koronavirusa ni mogel odviti v živo, zato je Ma udeležence nagovoril po videopovezavi.

Jack Ma (fotografija je arhivska) je bil posredno kritičen do kitajskih komunističnih oblasti. Foto: Reuters
Jack Ma (fotografija je arhivska) je bil posredno kritičen do kitajskih komunističnih oblasti. Foto: Reuters

"Zaradi epidemije se ne moremo srečati v Sanji. A ko je bo enkrat konec, se bomo ponovno srečali v živo," je dejal Ma, ki je bil v videu oblečen v moder pulover, v kamero pa je govoril iz sobe z marmornatimi stenami. Iz videa ni jasno, kjer Ma je, navaja BBC.

Številni ugibajo, da je vladajoča kitajska komunistična partija "utišala" Maja, potem ko je ta konec lanskega oktobra na javnem dogodku v Šanghaju kritiziral kitajski bančni sistem oziroma državne bančne regulatorje, s čimer naj bi ujezil predsednika Kitajske Ši Džinpinga.

Alibaba in Ant Group pod drobnogledom kitajskih regulatorjev
Kitajski regulatorji namreč preiskujejo domnevni monopolni položaj Majevega spletnega trgovca Alibabe, hkrati pa so Maju naročili, naj korenito spremeni poslovanje še enega njegovega podjetja Ant Group, ki je vodilni ponudnik plačilnih storitev na Kitajskem. Namestnik guvernerja centralne banke Pan Gongšeng je vodilnim tako naročil, da morajo "strogo popraviti nezakonite finančne dejavnosti v zvezi s posojilom, zavarovanjem in premoženjem". Kitajska vlada je Maju tudi svetovala, naj ne zapusti države.