Eden najbogatejših Kitajcev na svetu se že dva meseca ni pojavil v javnosti. Foto: Reuters
Eden najbogatejših Kitajcev na svetu se že dva meseca ni pojavil v javnosti. Foto: Reuters

Kitajski regulatorji so v zadnjih mesecih Jacka Maja in druge vpletene večkrat zaslišali v povezavi z njegovim podjetjem Ant Group in nato ustavili prodajo delnic podjetja na borzi, ko so te dosegle rekordno vrednost. Kitajska centralna banka je decembra vodilnim v Ant Group naložila popravke posojilnih in zavarovalnih storitev.

Na božični večer so kitajske oblasti sprožile protimonopolno preiskavo spletnega trgovskega velikana Alibaba, katerega soustanovitelj je Jack Ma in katere podružnica je Ant Group. Kot je navedel kitajski varuh konkurence, preiskujejo domnevne monopolne prakse Alibabe.

Štiri dni pozneje so po navedbah Guardiana Jacku Maju naročili, naj korenito spremeni poslovanje Ant Group. Namestnik guvernerja centralne banke Pan Gongsheng je vodilnim naročil, da morajo "strogo popraviti nezakonite finančne dejavnosti v zvezi s posojilom, zavarovanjem in premoženjem". Gre sicer za najdonosnejše dele podjetja.

Sorodna novica Čeferinov klic prijatelju Jacku Maju Sloveniji zagotovil 300.000 zaščitnih mask

Skupini Ant Group so še naročili, naj ustanovi ločeni holding, da bi zagotovila skladnost s predpisi.

Kitajska vlada je ob tem Jacku Maju svetovala, naj ostane v državi, je poročal Bloomberg.

Jack Ma naj bi sicer prišel pod drobnogled kitajskih regulatorjev, ker naj bi s svojim javnim nastopom konec oktobra, v katerem je bil kritičen do državnih regulatorjev, ujezil predsednika države Ši Džinpinga, je poročal Wall Street Journal.

Kmalu po nastopu je Ma izginil iz javnosti. Novembra se ni udeležil šova Africa's Bussiness Heroes, kjer bi moral nastopiti kot sodnik. Prav tako ni nastopil na srečanju odbora za trgovino v Šanghaju, kjer je zadnja tri leta nastopil kot govorec.

Neimenovani uslužbenec Alibabe je sicer za BBC dejal, da se Jack Ma večkrat umakne iz javnosti pred kitajskim novim letom februarja, več raziskovalcev pa je za Guardian dejalo, da se morda želi izogniti javnim nastopom v času, ko je njegovo podjetje v zapleteni politični situaciji.

Jack Ma sicer ni prvi kitajski bogataš, ki ga preiskuje kitajska vlada. Nepremičninski tajkun Ren Džičjang je izginil marca, ko je napisal kritičen esej do kitajskega odziva na pandemijo covida-19, pri čemer je Ši Džinpinga označil za klovna. Septembra so ga zaradi korupcije obsodili na 18 let zapora.

Smrtna kazen zaradi okoriščanja z več kot 200 milijoni evrov podkupnin

Kitajsko sodišče je medtem na smrt obsodilo nekdanjega bankirja in funkcionarja stranke v odmevnem primeru podkupovanja, poneverbe in bigamije. Laj Šjaomin, nekdanji predsednik enega od štirih državnih skladov za upravljanje premoženja, je priznal krivdo za več deset obtožb. V desetih letih naj bi se okoristil s podkupninami v vrednosti 1,79 milijarde juanov (226 milijonov evrov).

V njegovem stanovanju naj bi našli za 200 milijonov juanov (25 milijonov evrov), ob tem pa naj bi njegovo imetje obsegalo tudi več stanovanj, luksuznih avtomobilov in ur, zlata ter umetniških zbirk. Njegovo ravnanje je po odločitvi sodišča "ogrozilo nacionalno finančno varnost in stabilnost", zaradi česar je bil obsojen na smrtno kazen, piše Bloomberg, ki dodaja, da so smrtne kazni za korupcijo na Kitajskem sicer redke.