Sporni zakon je veljal na Japonskem med letoma 1948 in 1996. Foto: EPA
Sporni zakon je veljal na Japonskem med letoma 1948 in 1996. Foto: EPA

Japonski premier Šinzo Abe se je v imenu vlade opravičil žrtvam in izrazil obžalovanje.

Zaradi zakona o zaščiti evgenike (evgenika je nauk o metodah za dosego telesno in duševno zdravega potomstva) je bilo na Japonskem steriliziranih okoli 25.000 ljudi. Med njimi so bili takšni z motnjami v duševnem razvoju in tudi gobavci. Na okoli 16.500 ljudeh naj bi poseg opravili brez njihove privolitve.

Tudi po ukinitvi spornega zakona so številni ljudje z motnjami v duševnem razvoju na Japonskem še vedno stigmatizirani.

Plačilo ne ustreza resnosti povzročene škode

Nova zakonodaja, ki so jo danes sprejeli poslanci, predvideva, da bodo vsaki izmed žrtev plačali odškodnino 3,2 milijona japonskih jenov oziroma okoli 25.500 evrov. Po navedbah zagovornikov plačila odškodnine danes določena višina plačila ne ustreza resnosti povzročene škode.

Do zdaj je tožbe vložilo okoli 20 žrtev prisilne sterilizacije, ki zahtevajo odškodnine do 38 milijonov jenov (okoli 303.000 evrov). Prva sodba bo znana 28. maja. Njihovi odvetniki so še pred sprejetjem zakona trdili, da nezadostna odškodnina ne bo "prava rešitev tega vprašanja".

Podobni zakoni o sterilizaciji so veljali tudi v več drugih državah, med drugim na Švedskem in v Nemčiji, ki sta se prav tako opravičili in žrtvam plačali odškodnino.