Tajci lahko znova uživajo v ulični prehrani. Foto: Reuters
Tajci lahko znova uživajo v ulični prehrani. Foto: Reuters

Najhuje prizadeta celina je Evropa, kjer so potrdili več kot 1,5 milijona okužb in več kot 143.000 smrti. Med državami pa je koronavirus najhuje prizadel ZDA, kjer so potrdili več kot 1,16 milijona primerov okužbe in skoraj 68.000 smrtnih žrtev. Ker številne države testirajo le najhujše primere, je verjetno število okuženih v resnici precej višje.

Medtem ko v nekaterih državah, kot je Rusija, epidemija še ni dosegla vrhunca, v večini evropskih in drugih državah te že sproščajo ukrepe, ki so jih uvedle, da bi zajezile širjenje novega koronavirusa.

Sorodna novica Lokali odprti, pogodba prekinjena, interpelacija vložena

Japonska televizija: Abe je izredne razmere podaljšal do konca maja

Premier Šinzo Abe je izredne razmere v državi, ki bi se morale končati v sredo, danes podaljšal do konca maja. "Podaljšal bom izredne razmere, ki sem jih razglasil 7. aprila, do 31. maja. To velja za vse prefekture v državi," je danes povedal Abe. Doslej so potrdili okoli 15.700 okužb, umrlo je 771 ljudi.

Izredne razmere pa ne pomenijo omejitve gibanja kot na primer v Evropi, ampak državljane le pozivajo, naj ostanejo doma, številne trgovine in lokali pa so zaprti. Kršitve teh pravil sicer ne predvidevajo denarnih kazni, poroča Reuters. Kritiki sicer očitajo vladi, da v državi opravijo precej manj testiranj kot drugje. Za primerjavo so na Japonskem opravili 1,45 testiranja na 1000 ljudi, medtem so jih na primer v Južni Koreji 12,31, v Nemčiji pa 30,4.

Tretjemu največjemu gospodarstvu na svetu zaradi pandemije grozi recesija, zato številni pozivajo vlado k povečanju porabe. Japonski parlament je pretekli teden potrdil 1100 milijard dolarjev vreden stimulacijski sveženj.

Prizor iz vietnamske restavracije. Foto: Reuters
Prizor iz vietnamske restavracije. Foto: Reuters

V tretjini upravnih enot Irana znova odprte mošeje

V Iranu so uvedli sistem označevanja stopnje tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Območja z najnižjim tveganjem so označena z belo barvo, s srednjim tveganjem z rumeno, tista z najvišjim pa so rdeča. V delih države z manjšim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom so danes znova odprli mošeje. Te so tako odprle vrata za vernike v 132 upravnih enotah, kar je okoli tretjina upravnih enot v državi, pri čemer veljajo strogi zaščitni ukrepi.

Iranske oblasti so sicer danes sporočile, da je v tej državi za covidom-19 v zadnjih 24 urah umrlo še 74 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev te bolezni povzpelo na 6277. Skupno se je po besedah tiskovnega predstavnika ministrstva za zdravje Kianuša Jahanpurja doslej od sredine februarja okužilo 98.647 ljudi. Od tega jih je 79.397 že ozdravelo in so zapustili bolnišnice. Trenutno je v kritičnem stanju 2676 bolnikov s covidom-19.

V Vietnamu šolarji po več kot treh mesecih znova sedli v šolske klopi

V Vietnamu, kjer so potrdili skupno le 271 okužb, umrl pa ni nihče, se je danes več milijonov učencev vrnilo v šolske klopi, potem ko oblasti že več kot dva tedna niso potrdile prenosa okužbe s koronavirusom znotraj države. Šole so zaradi izbruha koronavirusa v tej jugovzhodni azijski državi zaprli pred več kot tremi meseci. Učencem so pred vstopom v šolo izmerili temperaturo, v učilnicah pa morajo nositi maske. Nekateri so se v izobraževalne ustanove vrnili že prejšnji teden, številni učenci osnovnih šol in tisti v vrtcih pa bodo morali počakati še en teden.

V državi so skupno potrdili 271 okužb, od tega je 219 ljudi ozdravelo, umrl pa ni nihče. V karanteni je še vedno več kot 30.000 ljudi, med njimi pri 443 ljudeh sumijo na okužbo z novim koronavirusom.

Na Tajskem znova odprli stojnice s hrano

Na Tajskem, kjer so januarja potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom zunaj Kitajske, je število novookuženih pretekli teden padlo pod 10, z današnjim dnem pa so oblasti dovolile zagon nekaterih dejavnosti. Tako so lahko na ulicah znova odprli stojnice s hrano, odprte so lahko tudi restavracije zunaj nakupovalnih centrov in trgovine z alkoholom. Na Tajskem so potrdili 2969 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 54 ljudi.