Novi virus je vzniknil v osrednjem delu Kitajske, o samem virusu pa je malo znanega. Foto: AP
Novi virus je vzniknil v osrednjem delu Kitajske, o samem virusu pa je malo znanega. Foto: AP

Moški v tridesetih letih iz prefekture Kanagava v bližini Tokia se je z novo obliko koronavirusa okužil po obisku največjega mesta v osrednjem delu Kitajske Vuhan, kjer je novi virus vzniknil.

To je prvi potrjeni primer na Japonskem, ki se je pojavil le nekaj dni po tem, ko so prvo okužbo potrdile tudi oblasti na Tajskem. Kitajska je medtem sporočila, da je za novo obliko virusa zbolelo 41 ljudi, 61-letni moški pa je umrl. Tajske oblasti se bojijo, da bi se lahko novi virus hitro razširil, saj se bliža kitajsko novo leto, kjer samo na Tajskem pričakujejo 800.000 kitajskih turistov.

Sorodna novica Na Kitajskem izbruh skrivnostne pljučnice

Ameriško zunanje ministrstvo je medtem izdalo zdravstveno opozorilo prve stopnje vsem svojim državljanom glede potovanja v Vuhan in jih pozvalo, naj bodo previdni pri stikih z domačini, tamkajšnjimi živalmi in tudi izdelki, poroča Guardian.

Opozorilo WHO-ja

Kitajske oblasti kljub temu trdijo, da naj novi virus naj ne bi bil hitro nalezljiv, oziroma ni še dokazano, da se prenaša s človeka na človeka. Kljub temu pa je Svetovna zdravstvena organizacija bolnišnicam po svetu izdala opozorilo pred širitvijo tega virusa. O njem je za zdaj sicer še zelo malo znanega.

Koronavirusi so skupina virusov, ki povzročajo različne infekcije, od prehlada do akutnega respiratornega sindroma sars. Določeni virusi iz te skupine sicer povzročajo manj resna obolenja, druga pa so lahko veliko bolj resna, kot je recimo bližnjevzhodni respiratorni sindrom mers.

Širitev okužbe na ribji tržnici

Prvi primer pljučnega obolenja so potrdili 31. decembra v Vuhanu, mestu v osrednji Kitajski, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev. Večina obolelih je skupaj delala na tržnici z morskimi sadeži v Vuhanu. Imeli so klinične simptome vročine, oteženega dihanja in poškodbe pljuč. Do zdaj je za to novo pljučnico zbolelo 59 ljudi.

Sprva je pljučnica sprožila preplah zaradi možnosti ponovnega izbruha akutnega respiratornega sindroma, sarsa, a je Kitajska to možnost izključila. V celinski Kitajski je leta 2003 zaradi sarsa umrlo 349 ljudi, v Hongkongu pa 299.