Janponska vlada je ime Reiva izbrala po nasvetih učenjakov in strokovnjakov. Foto: EPA
Janponska vlada je ime Reiva izbrala po nasvetih učenjakov in strokovnjakov. Foto: EPA

Kot je dejal premier Šinzo Abe, Reiva pomeni, da Japonska želi postati država, kjer bodo ljudje živeli v harmoniji. Dodal je, da bo poudarek na tradicionalnih vrednotah.

Japonska vlada je o imenu novega obdobja več tednov razpravljala za zaprtimi vrati, ime pa so izbrali izmed več predlogov, ki so jih sestavili učenjaki in strokovnjaki, piše BBC.

Beseda Reiva se bo uporabljala samo za obdobje prihodnjega cesarja, 59-letnega Naruhita, ki bo 1. maja nasledil svojega očeta, 85-letnega cesarja Akihita, ki bo konec meseca abdiciral zaradi starosti. Obdobje njegove vladavine se imenuje Heisel, kar pomeni vzpostavljanje miru.

Vladavina vsakega cesarja, gengo, dobi svoje ime, ki se uporablja ob gregorijanskem koledarju. Pojavlja se na kovancih, časopisih, vozniških dovoljenjih, uradnih obrazcih in tako naprej, kar pomeni, da je del vsakodnevnega življenja večine Japoncev.

Sistem gengo je Japonska pred stoletji uvozila iz Kitajske in tradicionalno so uporabljali kitajske pismenke iz starodavnih kitajskih besedil, tokrat pa so uporabili starodavno antologijo japonske poezije manjošu, poroča Reuters.

Čez čas začne ime obdobja simbolizirati razpoloženje v državi v času njegove uporabe, podobno kot šestdeseta leta na Zahodu sprožijo določene podobe ali kot zgodovinarji uporabljajo izraze viktorijanska doba za obdobje britanske zgodovine, pri čemer se politika in kultura nekega obdobja povezujeta s takratnim monarhom.

Akihito je položaj prevzel 7. januarja 1989 po smrti svojega očeta, cesarja Hirohita, v času katerega se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Obdobje Hirohita se je imenovalo Šova oziroma "razsvetljena harmonija".