Cesar se je v čustvenem nagovoru zahvalil tudi svoji ženi, cesarici Mičiko. Foto: Reuters
Cesar se je v čustvenem nagovoru zahvalil tudi svoji ženi, cesarici Mičiko. Foto: Reuters

Cesar Akihito je v čustvenem nagovoru povedal, da mu je pred abdikacijo v "globoko tolažbo", da je njegova dolga vladavina minila brez vojne, in ob tem spomnil na "nešteto življenj", izgubljenih v drugi svetovni vojni.

Cesar se je v nagovoru zahvalil Japoncem in cesarici Mičiko, ki se je pred 60 leti kot prva navadna državljanka primožila v japonsko cesarsko družino.

S tresočim glasom se je dotaknil tudi zapuščine druge svetovne vojne, v kateri se je Japonska borila pod vodstvom njegovega očeta, cesarja Hirohita, ki je umrl leta 1989.

Vladavina brez vojne

Cesarja je pozdravilo na deset tisoče Japoncev. Foto: Reuters
Cesarja je pozdravilo na deset tisoče Japoncev. Foto: Reuters

"Pomembno je, da ne pozabimo nešteto življenj, izgubljenih v drugi svetovni vojni, in da sta bila mir in blaginja povojne Japonske zgrajena s številnimi žrtvami in neutrudnimi prizadevanji Japoncev," je povedal.

Ob tem je poudaril pomen "pravilnega" učenja zgodovine generacij, rojenih po vojni. Dejal je še, da mu daje globoko tolažbo, da se njegovo vladanje končuje brez vojne na Japonskem.

Cesar kot simbol države

Akihito je položaj nastopil po očetovi smrti, odtlej pa je poskušal cesarsko družino približati ljudem, med drugim je pogosto obiskoval manj premožne in družine, ki so jih prizadele naravne katastrofe. Z govori in potovanji je izražal svojo močno mirovniško držo, ki je popolnoma drugačna od agresivne ekspanzivne politike, ki jo je vodil njegov oče.

Cesar je še dejal, da je bila njegova vladavina obdobje, v katerem se je pod japonsko povojno ustavo določila vloga cesarja kot "simbola države". Njegovega očeta so namreč nasprotno imeli za polbožanstvo.

Akihito se bo s prestola umaknil 30. aprila prihodnje leto, kar bo na Japonskem prva abdikacija po 200 letih. Njegov najstarejši sin, princ Naruhito, bo prestol zasedel naslednji dan, 1. maja istega leta.