Prizor iz enega izmed japonskih vrtcev. Foto: Reuters
Prizor iz enega izmed japonskih vrtcev. Foto: Reuters

Predtem je bila stopnja rodnosti oziroma povprečno število otrok, ki jih rodi ženska v svojem življenju, 1,26. Za vzdrževanje stabilne demografske slike bi morala biti stopnja rodnosti 2,07, je pojasnilo japonsko ministrstvo za zdravje.

Na Japonskem se število prebivalstva že nekaj let zmanjšuje, to se obenem stara. Premier Fumio Kišida si je zaustavitev upadanja rodnosti postavil za prednostno nalogo, njegova vlada pa namerava kljub visokemu dolgu nameniti 25 milijard ameriških dolarjev letno za otroško varstvo in druge ukrepe, ki bi spodbudili pare, da se odločijo za starševstvo.

"Število mladih se bo začelo drastično zmanjševati po letu 2030. Leta do takrat so naša zadnja priložnost, da obrnemo trend upadanja števila rojstev," je dejal Kišida ta teden med obiskom nekega vrtca.

Demografski izzivi na Japonskem so se še zaostrili v času pandemije covida-19, saj je manjše število porok v zadnjih letih prispevalo k manjšemu številu rojstev, zaradi covida-19 pa je bila višja tudi smrtnost.

Število novorojenčkov na Japonskem je lani upadlo za pet odstotkov na 770.747, kar je novo najnižje število, medtem ko se je število umrlih povečalo za devet odstotkov na rekordnih 1,57 milijona, so pokazali podatki. Lani je na Japonskem zaradi covida-19 umrlo več kot 47.000 ljudi.