Leta 2021 je bilo na Japonskem najmanj rojstev do zdaj. Foto: Reuters
Leta 2021 je bilo na Japonskem najmanj rojstev do zdaj. Foto: Reuters

"Naša država je na samem robu tega, ali lahko vzdržuje svoje družbene funkcije," je dejal Kišida v ponedeljek na začetku parlamentarne seje. "Na področju politik glede rojstev gre za zdaj ali nikoli. To je vprašanje, glede katerega preprosto ne moremo več čakati," je dodal.

Premier je za april napovedal vzpostavitev nove vladne agencije, ki se bo ukvarjala s tem vprašanjem, do junija pa bo predložil načrt za podvojitev sredstev za politike, povezane z otroki.

Leta 2021, zadnje leto, za katero obstajajo podatki, je bilo na Japonskem najmanj rojstev do zdaj, kar je povzročilo največji naravni upad števila prebivalcev, poroča Al Džazira.

Dodaten problem za državo predstavlja dejstvo, da je okoli 28 odstotkov Japoncev starejših od 65 let.

Japonska dolgo ohranja stroge politike na področju priseljevanja, s katerimi omejuje število ljudi, ki se lahko tam naselijo. Strokovnjaki opozarjajo, da mora ta pristop spremeniti, če se želi spopasti s hitrim staranjem družbe.

V zadnjih letih vlada dopušča več tujcem, da živijo in delajo v državi skupaj s svojimi družinami.

Japonska ima okoli 126 milijonov prebivalcev. Gre za pretežno homogeno družbi, v državi pa živi okoli milijon ljudi kitajskega rodu in več sto tisoč etničnih Korejcev.