: Reuters
: Reuters

Leto in pol po prevzemu položaja je 60-letni cesar Naruhito tako na posebni slovesnosti za prvega naslednika prestola krizantem določil 54-letnega brata, ker sam nima moških potomcev.

V skladu z japonskim zakonom lahko krono nasledijo le moški, zato Naruhitova edinka, zdaj 18-letna princesa Aiko, ne more naslediti svojega očeta in postati cesarica. Po njenem rojstvu je prišlo do pobud spremembe zakona, ki pa so po rojstvu njenega bratranca, zdaj 14-letnega Hisahita, hitro poniknile.

Sorodna novica Šejki, kraljice, cesarji, knezi: ustvarjeni v preteklosti, a s pomembnim vplivom na prihodnost

"Resno jemljem odgovornost kronskega princa in izpolnjeval bom svoje obveznosti," je ob prevzemu naslova dejal Fumihito, ki ima tri otroke, poleg Hisahita še dve hčerki. Poleg Fumihita in Hisahita je mogoči naslednik le še 84-letni Hitači, mlajši brat lani odstopljenega cesarja Akihita.

V nasprotju z nekaterimi drugimi monarhijami po svetu Japonska ne načrtuje spremembe zakonodaje, da bi lahko državi vladale tudi cesarice, čeprav so javnomnenjske raziskave pokazale, da je javnost temu naklonjena.

Naruhito je postal cesar aprila lani, potem ko je po 30 letih na položaju odstopil njegov oče Akihito, kar se je zgodilo prvič v 200 letih.