Princesa Ajako se bo poročila konec oktobra. Foto: EPA
Princesa Ajako se bo poročila konec oktobra. Foto: EPA

Japonski cesarski dvor je konec prejšnjega tedna oznanil, da se namerava princesa Ajako poročiti, ker pa njen izbranec ni modre krvi, se bo morala odpovedati statusu članice cesarske družine. Princesa, sicer najmlajša hči pokojnega princa Takamoda, se bo poročila z 32-letnim Keijem Morijo, ki dela za ladijsko družbo NYK Line.

Par se se spoznal pred manj kot letom dni, zaroko bosta uradno naznanila 12. avgusta, pred oltar pa bosta stopila 29. oktobra. Po poroki ne bo več članica cesarske družine, vendar dvora ne bo zapustila praznih rok, saj bo kot neke vrste odpravnino dobila milijon dolarjev.

V zakon z navadnim smrtnikom tudi Akihitova vnukinja
Ajako sicer ni prva princesa, ki se namerava odpovedati statusu, pred njo je poroko z navadnim smrtnikom oznanila tudi princesa Mako, ki se bo s Keijem Komuro poročila leta 2020.

Poroka princese Mako v javnosti, predvsem zaradi tega, ker je najstarejša vnukinja cesarja Akihita, odmeva veliko bolj kot poroka Ajako. Vseeno pa se ob obeh poroka postavlja vprašanje, kakšna prihodnost čaka japonski cesarski dvor. Po porokah obeh princes bo namreč japonska kraljeva družina štela le še 17 članov, še poroča BBC.

Bo japonska cesarska družina preživela?
Da sta se princesi odločili poročiti zunaj cesarske družine, ni presenetilo nikogar, saj veliko izbire pravzaprav nimata. Če bi še naprej želeli ostati članici cesarske družine, bi se morali namreč poročiti z enim od svojih bližnjih sorodnikov.

Cesarski svet je vlado sicer že pozval, naj začne razmišljati, o tem, da bi sprejeli poseben zakon, s katerim bi v cesarsko družino sprejeli tudi navadne smrtnike in tako cesarski družini omogočili preživetje.