Suga na eni izmed konferenc o pandemiji covida-19 v državi. Foto: Reuters
Suga na eni izmed konferenc o pandemiji covida-19 v državi. Foto: Reuters

Sugova odločitev za odhod s premierskega položaja sovpada z najnižjo javnomnenjsko oceno dela vlade doslej v povezavi z odzivom na pandemijo covida-19. Nakazuje tudi, da bi se Japonska lahko ponovno znašla v politični nestabilnosti, v kateri je bila, preden je vodenje vlade za dalj časa prevzel Sugov predhodnik Šinzo Abe, ki je lani odstopil zaradi zdravstvenih težav.

Novica o Sugovem odstopu je po poročanju nemške tiskovne agencije DPA močno odmevala in na borzi v Tokiu poskrbela za zvišanje borznih tečajev.

Ne zmore hkrati kandidirati in obvladovati virusa

"V letu dni, odkar sem postal premier, sem vse svoje moči vložil v reševanje različnih težav, s katerimi se spopada država, pri čemer so bili v ospredju protikovidni ukrepi," je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal 72-letni Suga.

"Prišel sem do spoznanja, da obojega ne zmorem. Moral sem izbrati eno stvar," je ob skorajšnjem slovesu dejal Suga. Foto: Reuters

Dodal je, da se zaveda, da bo za kandidaturo na volitvah in obvladovanje virusa potrebno "ogromno energije". "Spoznal sem, da obojega ne zmorem. Moral sem izbrati eno stvar," je dodal.

Generalni sekretar stranke LDP Tošihiro Nikai je v odzivu dejal, da je "presenečen" nad odločitvijo Suge, da 29. septembra ne bo sodeloval v tekmi za predsednika stranke. "Resnično obžalovanja vredno. Storil je vse, kar je lahko," je še dejal.

Nekdanji zunanji minister pripravljen prevzeti vajeti

64-letni nekdanji japonski zunanji minister Fumio Kišida je že sporočil, da se namerava potegovati za predsednika LDP-ja in s tem tudi za novega japonskega premierja. Stranki LDP zaradi parlamentarne večine namreč pripada tudi premierski položaj. Kišida je kandidiral tudi pred letom dni, ko je stranka iskala novega predsednika in premierja po Abejevem odstopu, a so takrat izbrali Sugo.

Vedno zadržan in miren Kišida znotraj stranke uživa naklonjenost, a kljub izkušnjam vodilnega diplomata do zdaj ni veljal za močnega kandidata, ki bi prevzel vodenje stranke. Tudi med samimi Japonci ni vzbudil velikega navdušenja, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Poleg njega je zanimanje za kandidaturo izkazala tudi desna, konservativna političarka Sanae Takaiči, ki je prav tako že bila del Abejeve vlade. Kroži tudi ime nekdanjega zunanjega ministra Tara Kona, ki je trenutno odgovoren za kampanjo cepljenja proti covidu-19.

LDP-ju se znova obeta prepričljiva večina

Politični opazovalci na Japonskem predvidevajo, da bo LDP na volitvah v spodnji dom japonskega parlamenta sicer izgubila nekaj sedežev, a je glede na razdrobljenost opozicijskega tabora in splošno politično apatijo volivcev le malo verjetno, da bi skupaj z manjšim koalicijskim partnerjem Komeitom izgubila tudi večino.

Odstop japonskega premierja Suge