Tabla v olimpijski vasi, ki prikazuje zasedenost jedilnice, fitnesa in drugih prostorov. Foto: EPA
Tabla v olimpijski vasi, ki prikazuje zasedenost jedilnice, fitnesa in drugih prostorov. Foto: EPA

Izredne razmere so poleg v prestolnici Tokio podaljšali še v treh sosednjih prefekturah pa tudi v zahodni prefekturi Osaka, saj se je število okužb po vsej državi močno dvignilo, kar v času olimpijskih iger nikakor ni obetavno.

V Tokiu so od začetka pandemije covida-19 že štirikrat razglasili izredne razmere. V petek so v mestu poročali o 3300 novih primerih okužbe, potem ko so v četrtek zaznali rekordnih 3865 primerov. Pandemija močno obremenjuje zdravstveni sistem v mestu, saj je zapolnjenih že 64 odstotkov bolnišničnih postelj, ki so na voljo za covidne bolnike.

Olimpijske igre potekajo skoraj brez gledalcev. Foto: AP
Olimpijske igre potekajo skoraj brez gledalcev. Foto: AP

Izredne razmere do konca avgusta

Novi ukrepi bodo veljali od 2. do 31. avgusta. Japonska se je od začetka pandemije izognila visokemu številu smrtnih žrtev, a se zdaj podobno kot mnogo drugih držav bori z rastjo okužb zaradi bolj nalezljive različice delta. Zaradi delte so v celotni državi v četrtek sploh prvič presegli mejnik 10.000 okužb dnevno (10.687), v petek pa je bilo število okužb še višje (10.743). Strokovnjaki svarijo, da vrha v tem valu še niso dosegli.

Oglasil se je tudi premier Jošihide Suga, ki je posvaril, da se različica delta širi z veliko hitrostjo in da za covidom-19 zboleva predvsem mlajša in srednja generacija, med najstarejšimi pa je okuženih le od dva do tri odstotke. Znova je pozval k cepljenju in postavil cilj, da bodo skušali do konca avgusta v državi doseči 40-odstotno precepljenost. Dodal je, da bodo morda potrebne nove zaostritve glede gibanja ljudi, zato je tudi vse prebivalce Tokia in sosednjih mest pozval, naj ne hodijo na olimpijska prizorišča, ampak si športne boje ogledajo doma.

Trenutno je polno cepljenih manj kot 30 odstotkov Japoncev.

Suga svari prebivalce pred močno nalezljivo različico delta. Foto: Reuters
Suga svari prebivalce pred močno nalezljivo različico delta. Foto: Reuters

Na igrah v petek 27 okužb

Na olimpijskih igrah so organizatorji v petek poročali o 27 novih okužbah, med katerimi so trije športniki. Od začetka julija so organizatorji prepoznali več kot 200 okužb. Ker ves čas iger veljajo strogi omejitveni ukrepi, pa prireditelji zatrjujejo, da rast okužb v državi ni povezana z igrami v Tokiu. Med stanovalci v olimpijski vasi naj bi bila precepljenost med športniki in spremljevalci več kot 80-odstotna. Vsi morajo ves čas opravljati teste, njihovo gibanje pa je močno omejeno na "mehurčke".

Zaradi porasta okužb zaostrene razmere v Tokiu