Seul napoveduje nove vojaške vaje.  Foto: Reuters
Seul napoveduje nove vojaške vaje. Foto: Reuters

V južnokorejski zračni prostor je v ponedeljek vdrlo več severnokorejskih brezpilotnih letal, eno med njimi je letelo celo blizu južnokorejske prestolnice Seul.

Južna Koreja je na vdor odgovorila z več vojaškimi letali in helikopterji, ki so izstrelili opozorilne strele. A kljub peturni operaciji južnokorejski vojski ni uspelo sestreliti severnokorejskih letal, kar je v javnosti izzvalo številne kritike, južnokorejska vojska pa se je opravičila.

Južnokorejski predsednik je incident označil za nedopustnega. Dodal je, da bi morala Južna Koreja poskrbeti, da bo Pjongjang "dojel, da imajo provokacije hude posledice".

Ob obisku na državni agenciji za razvoj obrambe je Jun dejal, da je treba ponovno preučiti sistem odzivanja na vse leteče predmete, ki vdrejo v južnokorejski zračni prostor, ter hitro nadoknaditi pomanjkljivosti.

Jun je bil pred dnevi kritičen do ravnanja vojske v incidentu in je ukazal pospešitev načrtov za vzpostavitev enote brezpilotnih letal, ki bi vključevala tudi napredna radarjem nevidna letala. Načelnik generalštaba južnokorejske vojske je napovedal vojaške vaje, osredotočene na brezpilotna letala.

To je bil prvi vdor severnokorejskih brezpilotnih letal v južnokorejski zračni prostor v zadnjih petih letih, zgodil pa se je v času, ko Pjongjang z raketnimi poskusi stopnjuje napetosti na Korejskem polotoku.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je svojo državo razglasil za "nepovratno jedrsko silo".

Yoon je danes dejal, da severnokorejsko jedrsko orožje ne bo vplivalo na odzive Seula na prihodnje provokacije Pjongjanga. "Ne glede na to, ali ima nasprotnik jedrsko orožje ali orožje za množično uničevanje, bi morali dati jasno sporočilo tistim, ki provocirajo," je poudaril.