Severna Koreja je nazadnje poslala brezpilotne letalnik prek meje leta 2017. Foto: EPA
Severna Koreja je nazadnje poslala brezpilotne letalnik prek meje leta 2017. Foto: EPA

"Naša vojska je ob 10.25 prvič zaznala severnokorejsko brezpilotno letalo v zračnem prostoru na območju mesta Gimpo," je sporočil generalštab južnokorejske vojske. Kot so pri tem dodali, je sicer več severnokorejskih brezpilotnih letalnikov vdrlo v zračni prostor države tudi na širšem območju province Gyeonggi v bližini glavnega mesta Seul.

Južnokorejska vojska se je po vdoru najprej odzvala z opozorilnimi streli, nato pa je v zrak poslala letala in helikopterje. Eno od južnokorejskih letal je kasneje kmalu po vzletu strmoglavilo, oba pilota pa sta se prej varno izstrelila.

Po poročanju južnokorejske tiskovne agencije Yonhap, ki se sklicuje na predstavnika južnokorejskega ministrstva za promet, pa so na zahtevo generalštaba južnokorejske vojske za približno eno uro začasno prekinili lete na mednarodnih letališčih Gimpo in Incheon v bližini prestolnice.

To je prvi vdor severnokorejskih brezpilotnih letal v južnokorejski zračni prostor v zadnjih petih letih, zgodil pa se je v času, ko Pjongjang z raketnimi poskusi stopnjuje napetosti na Korejskem polotoku.

"Naša vojska se bo še naprej temeljito in odločno odzivala na provokacije Severne Koreje," je po zadnjem incidentu sporočila južnokorejska vojska.