V zadnjem tednu so svetovne medije preplavile različne novice glede skrivnostnega umika severnokorejskega voditelja, ki se že več tednov ni pojavil v javnosti, med drugim je manjkal tudi na obletnici ob rojstvu svojega deda, ustanovitelja države, Kim Il Sunga, ki je potekala 15. aprila.

Po nekaterih scenarijih naj bi bil operiran na srcu, a naj bi nastali zapleti, zato so se pojavila tudi poročanja, da je umrl. Južna Koreja je ves čas trdila, da je s severnokorejskim voditeljem vse v redu, da je živ in zdrav.

Kompleks v Vonsanu, kjer naj bi bil Kim Džong Un že kar nekaj dni. Foto: Reuters
Kompleks v Vonsanu, kjer naj bi bil Kim Džong Un že kar nekaj dni. Foto: Reuters

Južnokorejski minister za združitev Kim Yeon-chul je na zaslišanju v parlamentu dejal, da je razumno pričakovati, da se je Kim Džong Un iz previdnosti odločil, da se ne udeleži slovesnosti od obletnici dedkovega rojstva, na kateri sicer ni manjkal še nikoli, odkar je prevzel oblast.

"Imamo informacije obveščevalne službe, na podlagi katerih lahko potrdimo, da ni nobenih nenavadnih znakov v Severni Koreji. Res je, da od prevzema oblasti ni manjkal na obletnici, toda številni dogodki ob obletnici, tudi slavje in banket, so bili zaradi pandemije odpovedani," je dejal južnokorejski minister. Ob tem je novice, da je bil Kim Džong Un operiran na srcu, označil za lažne. "Mislim, da to ni posebej nenavadno, upoštevaje okoliščine glede pandemije," je še dejal južnokorejski minister.

Sorodna novica Južna Koreja vztraja: Kim Džong Un je živ in zdrav

Kot poroča Reuters, je vir blizu ameriškim obveščevalcem dejal, da poročila kot razlog za to, da so Kimov predsedniški vlak odkrili blizu letoviškega kraja Vonsan, navajajo, da se je voditelj tja umaknil, da bi se izognil morebitni okužbi z novim koronavirusom. Stališče Washingtona je v veliki meri enako oceni južnokorejskega ministra za združitev.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek dejal, da upa, da je Kim Džong Un zdrav, več informacij pa ni podal. V torek je na novinarsko vprašanje, ali je po njegovem mnenju Kim Džong Un še vedno na čelu Severne Koreje, odgovoril, da ne želi komentirati tega. "Samo želim mu, da je dobro."

Kot je še dejal Kim Yeon-chul, se je od januarja letos že najmanj dvakrat zgodilo, da Kima v javnosti niso videli skoraj 20 dni. Nazadnje so ga sicer v javnosti videli 11. aprila.

V torek je spletna stran NK News poročala, da so blizu obale Vonsana opazili več luksuznih jaht, ki jih tam pogosto uporablja Kim Džong Un, kar namiguje, da je tam že dlje časa.