Kim Yo-jong ima vse večji vpliv v politični eliti Severne Koreje. Foto: EPA
Kim Yo-jong ima vse večji vpliv v politični eliti Severne Koreje. Foto: EPA

Kim Yo-jong je tako znova postala članica glavnega odločevalskega telesa v državi ‒ iz njega je bila izključena lani, po neuspelem drugem vrhu med njenim bratom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, piše Guardian. Bila je tudi posebna voditeljeva odposlanka med zimskimi olimpijskimi igrami v Pjongčangu leta 2018, tudi na več drugih srečanjih je stala ob bratu.

A šele prejšnji mesec je začela pod svojim imenom objavljati različne politične izjave in usmeritve, kar po mnenju poznavalcev kaže na to, da sta se njen vpliv in vloga v vrhu severnokorejske politične oblasti povečala.

Sestanku, na katerem so sprejeli nove člane, je predsedoval Kim Džong Un. Na njem je Kim zamenjal več kot tretjino komisije za državne zadeve, najvišjega telesa odločanja, ki mu tudi predseduje. Zamenjavo so izvedli na zasedanju ljudske skupščine.

Zasedanje političnega biroja centralnega komiteja je potekalo brez ukrepov zaradi nevarnosti novega koronavirusa. Foto: Reuters
Zasedanje političnega biroja centralnega komiteja je potekalo brez ukrepov zaradi nevarnosti novega koronavirusa. Foto: Reuters

Med petimi novoimenovanimi člani 13-članske komisije za državne zadeve je poleg Kimove sestre tudi Ri Son Gwon, ki je bil letos imenovan za zunanjega ministra. Položaj v komisiji pa sta med drugim izgubila njegov predhodnik na ministrskem položaju Ri Yong Ho in še en nekdanji zunanji minister Ri Su Yong.

Brez enega primera okužbe?

Zasedanja se je udeležilo več sto delegatov, ki so sedeli tesno skupaj in brez mask. Severnokorejske oblasti še naprej trdijo, da v državi do zdaj nimajo niti enega primera okužbe z novim koronavirusom. So pa uvedli strogo izolacijo za več tisoč svojih državljanov in na stotine tujcev, vključno z diplomati. Da bi preprečili izbruh epidemije, si prizadevajo tudi za dezinfekcijo javnih objektov.

"Državna kampanja za boj proti epidemiji se bo še stopnjevala, da bi preprečili širjenje covida-19," so zapisali v poročilu po zasedanju vlade.