V bolnišnice so po navedbah ministrstva za zdravje prepeljali najmanj 46 ranjenih. Tudi med njimi je bilo veliko srednješolk. Foto: Reuters
V bolnišnice so po navedbah ministrstva za zdravje prepeljali najmanj 46 ranjenih. Tudi med njimi je bilo veliko srednješolk. Foto: Reuters

Ubitih je bilo najmanj 30 ljudi, med žrtvami je več dijakinj iz srednje šole, je sporočila afganistanska vlada. Neimenovani vir varnostni vir sicer za Reuters poroča o 55 smrtnih žrtvah in več kot 150 ranjenih, številni med njimi huje.

Prvo eksplozijo naj bi povzročil avtomobil bomba, sledilo je več eksplozij minometov, ki so bili v istem vozilu, navaja Reuters. Notranje ministrstvo sicer ni sporočila vzroka eksplozije.

Tiskovna predstavnica ministrstva za izobraževanje je sporočila, da se na srednji šoli Sajed ul Šuhada v treh izmenah izobražujejo tako dekleta kot fantje, v času napada pa so bila v šoli dekleta.

Prestolnica Kabul je od napovedi ZDA o umiku svojih sil do 11. septembra v visoki pripravljenosti na napade. Afganistanski uradniki sporočajo, da so talibani okrepili napade po državi. V zadnjih tednih je bilo v napadih ubitih več deset ljudi.

Prebivalci med prevozom ranjenke v bolnišnico. Foto: Reuters
Prebivalci med prevozom ranjenke v bolnišnico. Foto: Reuters

Predsednik Gani obtožuje talibane, ki zanikajo odgovornost

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je za napad obtožil talibane. "Talibani so s stopnjevanjem nelegitimne vojne in nasilja znova pokazali, da sedanje krize niso pripravljeni rešiti mirno in temeljito, temveč z zapletanjem situacije," je zapisal predsednik.

Talibani sicer zanikajo odgovornost za tokratno eksplozijo in obsojajo napad na civiliste, poroča Al Džazira. Odgovornosti ni prevzela niti nobena druga skupina.

Eksplozija je sicer odjeknila v zahodni četrti Kabula Dašt-i-Barči, je sporočilo ministrstvo. V tej soseski živijo pretežno šiitski muslimani, ki v Afganistanu predstavljajo manjšino. Na tem območju je v zadnjih letih več napadov izvedla skrajna skupina Islamska država.

Med prihodom reševalnih vozil na prizorišče so jezne množice ljudi ovirale reševalna vozila in celo napadale reševalce, je še sporočilo zdravstveno ministrstvo.

EU obsoja napad

Misija Evropske unije v Afganistanu je obsodila "zaničljivo dejanje terorizma", napad na srednjo šolo pa označila za "napad na prihodnost Afganistana".

Prizorišče napada. Foto: Reuters
Prizorišče napada. Foto: Reuters