Policijska nadzorna točka v pokrajini Herat. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Policijska nadzorna točka v pokrajini Herat. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Do napadov v pokrajinah Logar in Kandahar je prišlo kmalu zatem, ko je poveljnik ameriške vojske v Afganistanu Scott Miller naznanil, da so začeli umikati sile, kot je ukazal predsednik ZDA Joe Biden.

Biden je sicer napovedal umik ameriške vojske iz Afganistana do 11. septembra letos. Mednarodne sile naj bi svoj umik začele izvajati 1. maja.

V pokrajini Logar je bilo ubitih sedem afganistanskih policistov, trije pa so bili ranjeni, ko so zapeljali v zasedo talibanov. Policisti so sicer varovali rudnike bakra v tej pokrajini, ki leži južno od prestolnice Kabul.

V drugem napadu v Kandaharju je samomorilsko vozilo, polno razstreliva, trčilo v policijski avtomobil. Pri tem je umrlo pet policistov, še štirje so bili ranjeni.

Notranje ministrstvo: Deset dni, šest napadov, 60 ubitih

Sorodna novica Afganistan: Ob napovedi umika veliko bojazni, da bodo znova zavladali talibani

V številnih podeželskih pokrajinah Afganistana nasilje ne pojenja. Talibani so po podatkih notranjega ministrstva samo v zadnjih desetih dneh izvedli šest samomorilskih napadov, v katerih je umrlo več kot 60 civilistov, 180 pa jih je bilo ranjenih.

Talibani so med letoma 1996 in 2001 vladali Afganistanu, odtlej pa delujejo v opoziciji in si z oboroženimi napadi prilaščajo dele ozemlja.

Poziv talibanom, naj se vrnejo k pogovorom

Turčija, Pakistan in Afganistan so pozvali talibane, naj se vrnejo k mirovnim pogovorom, ki so v soboto zaradi njihove neudeležbe odpadli.

Talibansko oblast je leta 2001 prekinila ameriška invazija po samomorilskem napadu na dvojčka v New Yorku. ZDA so trdile, da talibani ščitijo pripadnike teroristične organizacije Al Kaida.

Januarsko poročilo Združenih narodov sicer ugotavlja, da je v Afganistanu še zmeraj okoli 500 borcev Al Kaide, ki imajo tesne stike s talibani, a oni to zanikajo.