Posledice požara na Kengurujskem otoku. Foto: Reuters
Posledice požara na Kengurujskem otoku. Foto: Reuters

Požari decembra in januarja, med avstralskim poletjem, so uničili skoraj polovico 4,4 kvadratnega kilometra velikega Kengurujskega otoka.

V naravnem rezervatu otoka živijo številne živalske vrste; kolonije pingvinov, avstralski morski lev, kosmati tjulnji, netopirji, žabe ter ogroženi črni kakadu.

Ekologi so zdaj v obsežni terenski akciji prvič po požaru na otoku odkrili primerek enega izmed najmanjših polhov vrečarjev na svetu, ki tehta le okoli deset gramov.

"Zajetje predstavlja prvi dokumentirani zapis preživele vrste po požaru, ki je gorel na 88 odstotkih habitata te vrste, zato nismo bili prepričani, kakšen bo vpliv požarov," je za Guardian dejal ekolog Pat Hodgens.

Sorodna novica Kar milijon živali umrlo v srditih požarih v Avstraliji, ki jim ni videti konca

Pigmejski polhi vrečarji so ob Kengurujskem otoku še na predelih Južne Avstralije in Viktorije ter na Tasmaniji. "Kot vrsta so zelo ogroženi, trenutno so zaradi regeneracije naravnega okolja izpostavljeni plenilcem," je še povedal Hodgens.

Naravovarstveniki so po požarih raziskali 20 različnih krajev po otoku in našli še avtohtono podgano, južnega rjavega bandikota iz roda vrečarjev, valabije tammar in večje polhe vrečarje, med njimi pogostejšega zahodnega pigmejskega kot tudi en primerek omenjenega majhnega pigmejskega polha vrečarja.

Okolje bo po požarih okrevalo še leta

"Še vedno je veliko vrst, pri katerih ne vemo, kako so se njihove populacije obnesle med požari, in ne vemo, kako se bodo dolgoročno odrezale," opozarja Hodgens. Požar je namreč uničil tudi dobršen del naravnega rezervata, ki obsega tretjino otoka. Lahko bi trajalo še leta ali desetletja, preden se bo otoško živalstvo obnovilo.

Požari pred letom dni so hudo prizadeli tudi lokalno skupnost. Na otoku s 4700 prebivalci so zahtevali dve človeški življenji in uničili okoli 90 domov.